POLICIJSKA

Lončar je opozarjal na napake, dobil pa brco v rit

Objavljeno 29. avgust 2014 23.16 | Posodobljeno 29. avgust 2014 23.16 | Piše: Aleksandar Lukić

Bil je vodja enote, ki je ustavila vozilo s takratno ministrico za notranje zadeve, ko je divjalo po primorki s 166 kilometri na uro.

Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal

LJUBLJANA – Pred sodnika je stopil nekdanji poveljnik enote za nadzor prometa Mladen Lončar. Zaradi premestitve na drugo delovno mesto namreč toži svojega delodajalca, to je ministrstvo za notranje zadeve.

Če vam ime zveni znano, gre za nekdanjega vodjo Specializirane enote za nadzor prometa, katere policisti so 14. marca 2010 ustavili srebrnega audija s takratno ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal. Vozilo je divjalo po primorki s 166 kilometri na uro. Informacije so pricurljale v javnost, v težavah pa se je zaradi tega znašel prav Lončar. Pa čeprav je ravno ta dan bil odsoten iz pisarne, in kot sam pravi, sploh ni vedel, kaj se dogaja.

Opozarjal na napake

Na sojenju se nasprotni strani nista poravnali, vsaka vztraja pri svojem, tako, da se bo sojenje nadaljevalo. Lončarjev odvetnik Boštjan Penko je izpostavil, da je imel Lončar dobre rezultate, da je bil do kolegov korekten, poleg tega, da je bil premeščen, ko je bil v bolniški. Poleg tega navaja, da so v ozadju premestitve popolnoma drugi razlogi, kot so navedeni.

Lončar za Slovenskenovice.si pojasnjuje, da je le opozarjal na napake in da so bile stvari za druge moteče. Ob tem z nogo nakaže, da je pri nas pač tako, če opozarjaš na napake in nepravilnosti, dobiš brco v rit. Na naše vprašanje, ali se mu je premestitev zgodila tudi zaradi primera bivše ministrice Katarine Kresal, odgovori kratko, da je to bila le »češnja na torti«. Da naj bi prav on spravil te podatke v javnost, zavrača in dodaja, da je bil opravljen notranji nadzor, ki je pokazal, da je naredil tisto, kar mu je bilo naročeno. Vztraja, da je naročeno dokumentacijo predal le vodstvu, kam pa je šla od tam, ne ve. 

Odstranili so mu ščitnico

Zaradi vsega dogajanja je imel tudi zdravstvene težave. Pokaže nam brazgotino na zgornjem delu prsi in pove, da so mu odstranili ščitnico.

Iz omenjene enote je bil Lončar premeščen v upravo uniformirane policije: »Uradnik sem.« Plača je sicer približno enaka, ampak v prometu je delal od 18. do 40. leta: »Veste, kaj je 22 let biti na terenu, potem te dajo pa med štiri stene?«

Lončarjeva zahteva je preprosta: da ga vrnejo na njegovo staro delovno mesto.

Deli s prijatelji