POROČILO

Lobisti vse bolj naskakujejo

Objavljeno 15. april 2015 19.47 | Posodobljeno 15. april 2015 19.47 | Piše: T. L.

KPK je marca letos zabeležil rekordno število lobističnih stikov.

Širitev EU podpira 66 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

LJUBLJANA – Marca letos je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zabeležila rekordno število lobističnih stikov, so v odzivu na mednarodno poročilo Lobbying in Europe: Hidden influence, privileged access sporočili iz KPK. K temu je po njihovem mnenju pripomogel tudi novi način objavljanja podatkov o lobističnih stikih, ki je od novembra lani dostopen na spletni strani komisije. Tam komisija v okviru projekta Transparentnost objavlja tedensko osvežen seznam poročanih lobističnih stikov.

V priponki poglejte letošnje številke KPK o lobističnih stikih: katere stranke so bile na udaru in zakaj.

Komisija kljub napredku na področju nadzora nad lobiranjem ocenjuje, da je še veliko nejavnih vplivov v zadevah javnega pomena, o katerih ni seznanjena, zlasti v lokalnih skupnostih. »Komisija si bo še naprej prizadevala, da bo z ozaveščanjem javnega sektorja dosegla temeljni namen zakonske regulacije lobiranja v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, to pa je krepitev transparentnosti,« so zapisali v odzivu na poročilo. Tako so denimo predstavniki komisije jeseni o institutu lobiranja in dolžnostih poslancev predavali poslanskim skupinam novega sklica DZ.

Naloga in cilj komisije je zagotoviti učinkovit nadzor nad lobiranjem in preprečiti netransparentno delovanje v javnih zadevah. Komisija se odločno zavzema, da morajo biti vplivi interesnih organizacij na politične odločitve pregledni, javni in odkriti, s čimer se lobiranci zavarujejo pred morebitnimi sumljivimi pritiski, vsiljevanji, nadlegovanji in tudi morebitnimi poskusi podkupovanja, so pojasnili. Interesnim organizacijam pa naj se omogoči objektivno in zakonito posredovanje njihovih interesov političnim odločevalcem.

Deli s prijatelji