ZANIMANJE

Lobisti pri premierki, je Mišiču prodala Luko Koper?

Objavljeno 05. april 2014 19.25 | Posodobljeno 05. april 2014 19.27 | Piše: P. J.

Predstavnik ladjarja se je sestal tudi s predsednico vlade in njenim državnim sekretarjem.

LJUBLJANA – Je predstavnik ladjarja, ki se zanima za nakup Luke Koper, lobiral v kabinetu predsednice vlade? V minulih dneh se je namreč predstavnik medijskega podjetja Antenna iz Grčije, ki je tudi predstavnik ladjarja, Theodore Kyriakou sestal še s predsednico vlade Alenko Bratušek in državnim sekretarjem Matijo Sevškom, prej zaposlenim v agenciji Pristop in v kabinetu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal (LDS). Naj spomnimo: tudi Luko Koper vodi vidni član Pozitivne Slovenije (PS), nekdanji poslanec Gašpar Gašpar Mišič.

Ko se razhajajo datumi

Preverili smo, ali je kabinet predsednice vlade protikorupcijski komisiji, katere vodenje je ravnokar prevzel predsedničin donedavni strankarski kolega Boris Štefanec, prijavil lobistični stik s potencialnim kupcem, ki je sicer tudi partner državnega Telekoma pri projektu Planet TV. V preteklih dneh smo prav tako veliko slišali o pritiskih vrha politike na Grke, ki so pripeljali do tega, da dokumentarca Maska demokracije, ki menda govori o opozicijskem liderju Janezu Janši in je kritičen do obstoječe nomenklature, niso predvajali.  

Pri tem pa smo naleteli na razkorak med tem, kar so povedali Štefančevi in pri Bratuškovi.

»Skladno z zakonodajo smo srečanje predsednice vlade z gospodom Kyriakoujem prijavili kot lobistični stik. Enako velja za vse državne funkcionarje, prisotne na sestanku. Stik smo prijavili 27. marca 2014,« pravijo pri predsednici vlade, iz kabineta katere so letos prijavili sedem lobističnih stikov s predsednico vlade.

Pri Štefanecu pa so očitno stik zabeležili dan kasneje, kot trdijo v kabinetu predsednice vlade. »Lobistični stik sta 28. marca prijavila predsednica Vlade RS Alenka Bratušek in Mitja Sevšek, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS,« so zapisali v odgovoru na vprašanja. »Za zakonito lobiranje, ki je v skladu z ZIntPK, morajo biti kumulativno izpolnjeni naslednji pogoji: nejaven stik med lobirancem in lobistom oziroma predstavnikom interesne organizacije, namen vplivanja na odločanje znotraj javnega sektorja v zadevah javnega pomena in to, da se vplivanje oziroma lobiranje izvaja v interesu, imenu ali na račun interesne organizacije,« so pojasnili.

»Na podlagi podatkov, izhajajočih iz prejetih zapisov lobističnih stikov, je komisija stik opredelila kot nelobističen, saj je kot namen stika zapisano, da je šlo zgolj za informacijo o možnostih investiranja v Sloveniji,« so še zapisali v odgovoru. 

Deli s prijatelji