ANKETA

Ljudstvo: Slovenija bo zaprosila za mednarodno pomoč

Objavljeno 06. maj 2013 16.16 | Posodobljeno 06. maj 2013 16.18 | Piše: STA, Mo. S.

Dvig davka na dodano vrednost med sodelujočimi v anketi nima podpore, saj mu nasprotujeta dobri dve tretjini vprašanih.

LJUBLJANA – Vlada preveč odlaša z objavo ukrepov. Politiki bi najprej morali plače znižati sebi, DDV pa se ne bi smel zvišati. Kljub vsem ukrepom bo Slovenija na koncu morala zaprositi za mednarodno pomoč, menijo tisti, ki so sodelovali v tokratni anketi Dela.

Polovica vprašanih tudi meni, da vladi v Bruselj do 9. maja ne bo uspelo poslati reformnega programa, medtem ko jih 40 odstotkov prepričanih, da ji bo to uspelo. Dve tretjini, 65 odstotkov, vprašanih menita, da vlada preveč odlaša z objavo ukrepov, s katerimi naj bi zajezila gospodarsko in finančno krizo. Da ne odlaša, jih meni četrtina.

Niso za dvig DDV

Dvig davka na dodano vrednost med sodelujočimi v anketi nima podpore. Nasprotujeta mu namreč dobri dve tretjini vprašanih, medtem ko ga podpira slaba četrtina. Najbolj dvig DDV podpirajo simpatizerji PS, najbolj pa mu nasprotujejo simpatizerji SDS.

Večina anketirancev, 57 odstotkov, meni, da bi sindikati javnega sektorja morali privoliti v zmanjšanje mase plač, nasprotno pa jih meni dobra tretjina, 35 odstotkov. V odgovor na vladne zahteve po zmanjšanju mase plač sindikati predlagajo, da naj si plače najprej znižajo člani vlade in parlamenta. Ta ideja ima vsesplošno podporo javnosti, saj jo je podprlo 94 odstotkov anketiranih.

Nazadnje bo treba po pomoč

Sicer večina pričakuje, da bo Slovenija nazadnje vendarle morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, tako je odgovorilo 57 odstotkov anketiranih. Da pomoč ne bo potrebna, jih je menila dobra tretjina, 36 odstotkov.

Potrebna je konkretna akcija

Sodelujoče v anketi so tudi povprašali, ali Slovenija potrebuje serijo posvetov Slovenija 2030, ki jo je začel predsednik republike Borut Pahor. Večina, 53 odstotkov anketiranih meni, da taki posveti niso potrebni in da potrebujemo predvsem konkretne akcije za rešitev sedanjih težav, da so posveti potrebni, pa meni 40 odstotkov vprašanih.

Naročnik ankete je bilo uredništvo Dela, opravil pa jo je oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Telefonsko anketiranje je potekalo 23. in 24. aprila na reprezentativnem vzorcu 419 odraslih državljanov.

Deli s prijatelji