ODZIVI

»Ljudstvo je spregovorilo«

Objavljeno 17. november 2012 17.29 | Posodobljeno 17. november 2012 19.23 | Piše: Mo. S., STA

Demonstracij se je po nekaterih podatkih udeležilo do 40.000 ljudi.

Branimir Štrukelj in Dušan Semolič sta zadovoljna.

LJUBLJANA – Organizatorji so današnje demonstracije proti načinu reševanja krize ocenili kot uspešne. Po njihovih pojasnilih se je protestov udeležilo med 30.000 in 40.000 ljudi, kar je »izjemno dobro«. »Ljudstvo je spregovorilo,« je po dogodku ocenil sindikalist Branimir Štrukelj in dodal, da je bila vlada pozvana, da spremeni smer in politiko ali pa odide.

Poudaril je, da so ljudje očitno premagali strah, ki je v državi vladal zadnje mesece: »Ljudje si niso upali podpisovati peticij. Bali so se, kje se bodo znašli na kakšnem seznamu, da jih bo kdo videl ... Ta strah je premagan,« meni. »Na tak način ni več mogoče nadaljevati. To je slepa ulica, ki vodi zgolj v poglabljanje krize,« je povedal o delovanju vlade in upa, da »so gospodje na Gregorčičevi to razumeli«.

Semolič ponudil brezplačen prevoz

Da so zadovoljni z dogodkom, pozitivnim vzdušjem in udeležbo, je pojasnil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Dodal je, da jih veseli, da so prišli ljudje iz vse Slovenije in da je bila struktura udeležencev protestov po starosti in poklicih tako raznolika.

Odzval se je tudi na navedbe nekaterih medijev, da so v njihovi sindikalni centrali ljudem plačevali udeležbo na demonstracijah. Poudaril je, da so svojim članom iz Maribora, Prekmurja in od drugod, ki so se želeli udeležiti protestov, zagotovili brezplačen avtobusni prevoz do Ljubljane. Pri tem pa zatrdil, da je to glede na to, da plačujejo članarino, povsem normalno. Tako je bilo vedno doslej in tako je tudi drugod v Evropi, je dodal.

Pričakuje drugačen dialog

Na vprašanje, kaj pričakuje po protestih, je odgovoril, da mora priti na evropski ravni do umika neoliberalnega koncepta, »ki dokazljivo predstavlja pot v revščino in uničuje temelje socialne države«. Na slovenski ravni pa naj bi se politiki zavedli, da so v prvi vrsti odgovorni ljudem, ki so jih izvolili, in ne tujim institucijam. Priti mora do drugačnega dialoga, ki bo zamenjal ustrahovanje in grožnje, ter drugih prioritet, to je pomoči gospodarstvu in podjetjem, je pozval.

Demonstracije je kot na splošno uspešne ocenil tudi predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost Drago Lombar.

Resno opozorilo in državotvorno dejanje

Po mnenju predsednika republike Danila Türka so današnje demonstracije resno opozorilo in državotvorno dejanje: »Protesti so bili državotvorno dejanje, saj gre za obrambo socialne in pravne države,« je povedal. Po njegovem mnenju gre tudi za del širšega evropskega protesta proti politiki zategovanja pasu, ki je »šla predaleč, globoko zarezala v porabo na nekaterih občutljivih področjih in še posebno prizadela vse tiste, ki imajo nizke dohodke«.

Po njegovem je treba razumeti, da je bila danes resno izražena zaskrbljenost, ki je »še posebno resna zato, ker nimamo nobenih znakov gospodarske rasti«. Po njegovih ocenah bi bilo dobro, da vlada razume, da ne gre za destruktivno ravnanje, temveč za resno opozorilo.

Več pameti

Kot alternativo tem varčevalnim ukrepom Türk predlaga tisto, kar smo po njegovih besedah slišali tudi od Mednarodnega denarnega sklada, »samo v Evropi to spoznanje še ni v celoti sprejeto: večja postopnost, več sistematičnosti in več pameti pri teh stvareh«. Ta in tudi prejšnji dve vladi se po njegovem mnenju reševanja krize niso lotile z dovolj pameti, zase pa pravi, da je v svojem mandatu za reševanje krize naredil vse, kar je bilo v njegovi moči. »Res pa je, da smo imeli v tem času tri vlade in za nobeno ne bi mogel reči, da je bila posebno uspešna,« še ugotavlja.

Deli s prijatelji