O DEMONSTRACIJAH

»Ljudsko nezadovoljstvo izkoristili za proticerkvene cilje«

Objavljeno 03. januar 2013 20.22 | Posodobljeno 03. januar 2013 20.22 | Piše: S. U., STA

Nadškof Stres meni, da Slovenija ni država, v katero bi si papež zelo želel.

Nadškof Anton Stres.

LJUBLJANA – Ljubljanski nadškof Anton Stres je v odzivu na aktualno dogajanje v državi v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril na sovražne pojave do katoliške cerkve pri nas in v Evropi, na katere se javnost po njegovem mnenju ne odziva, kot bi se morala. »Kristjani smo tista divjad, na katero lahko čisto vsak nekaznovano strelja,« je dejal nadškof.

Stres se je v sredinem pogovoru za Radio Ognjišče odzval na nekatere dogodke v preteklem letu, ki so bili uperjeni proti katoliški cerkvi, kot je tudi zažig strunjanskega križa. Po njegovih besedah bi morali takim in podobnim pojavom, v katerih so na udaru pripadniki verskih skupnosti, v javnem mnenju odkrito reči ne.

Demonstracije so legitimen in normalen pojav v demokratični družb

V primeru nedavnih protestov v Sloveniji se je v javnem mnenju kar hitro sprožila misel, da nasilje ne sodi tja, in je javnost kar hitro obsodila primere nasilja, je dejal Stres. Tako bi po njegovih besedah pričakovali, da se bo javno mnenje tudi na pojave nestrpnosti do vere in cerkve odzvalo tako, vendar se pri nas to ne zgodi. Sovraštvo do kristjanov, še posebej do katoliške cerkve, pa po njegovih besedah opažajo tudi v širšem evropskem prostoru.

Kot je prepričan Stres, so tukaj prav gotovo na potezi država, varuh človekovih pravic in mnenjski voditelji. »Kar pa zadeva nas kristjane, si moramo reči, da nas to potrjuje, da smo na pravi poti, kajti Jezus ni nikoli obljubil, da se bo njegovim učencev na tem svetu dobro godilo, ampak jih je vedno pripravljal na preganjanje,« je dejal.

Glede nedavnih demonstracij je Stres poudaril, da gre za legitimen in normalen pojav v demokratični družbi. Po njegovih besedah je tako prebujanje nekega aktivnega državljanstva pozitivno.

Slovenija ni država, v katero bi si papež želel

Kot pravi, imajo demonstracije utemeljeno ozadje, saj so mnogi v hudih stiskah. A je imel, kot pravi, ob ogledu posnetkov z ulic občutek, da tisti, ki so res prizadeti, niso bili tam. Stres meni, da so nekatere politične sile hotele ljudsko nezadovoljstvo izkoristiti za svoje politične in nemalokrat tudi za proticerkvene cilje. To pa je po njegovih besedah manipulacija, ki pa je nesprejemljiva. Kot poudarja, ne morejo odobravati usmerjanja nezadovoljstva proti tistim, ki so za krizo najmanj krivi. »Saj vemo, kdo je v Sloveniji 20 let vladal,« je dejal. Tisti, ki so najbolj odgovorni za nastalo stanje v naši državi, po njegovem mnenju niso tarča teh demonstracij.

Na vprašanje, kdaj lahko v Sloveniji pričakujemo papežev obisk, pa je Stres odgovoril, da je papež vsako leto starejši in da njegova potovanja v tujino postajajo vedno redkejša. Slovenija pa tudi zaradi številnih nerešenih vprašanj in sovražnih pojavov do katoliške cerkve ni država, v katero bi si papež po njegovem mnenju zelo želel.

Deli s prijatelji