NA KOŽO

Ljudski vrt evrov

Objavljeno 22. avgust 2017 00.35 | Posodobljeno 22. avgust 2017 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

V Mariboru bodo evforično šteli do 15 ali tolažilno do 6 milijonov €.

Rok Tamše.

V najbolj nogometnem mestu v Sloveniji nestrpno čakajo na drevišnjo tekmo leta, pravzaprav zadnjih treh let, saj je Maribor nazadnje jeseni igral na evropski sceni leta 2014, ko je nastopil v skupinskem delu elitne lige prvakov. To je pomenilo super tekmovalni uspeh in zelo mogočen zaslužek, ki je vijoličnim pomagal, da so brez večjih stresov dve sezoni solidno prestali dva zgodnejša izpada iz evropskega tekmovanja.

Nestalno igranje na mednarodni sceni se hitro pozna v blagajni kluba, saj manjkajo donosne nagrade Evropske nogometne zveze (Uefa), zaslužek od vstopnic in prodaje igralcev ter večja naklonjenost starih in potencialnih novih sponzorjev. Maribor je letos zaslužil prvih 320.000 evrov za udeležbo v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Z uvrstitvijo v play-off bo v primeru poraza proti izraelskemu Hapoelu iz Beršebe prejel tri milijone evrov, ob zmagi pa dva milijona evrov. Toda z uvrstitvijo v skupinski del LP klubi prejmejo še po 12,7 milijona evrov, tako da bi Štajerci ob sanjskem razpletu svoj račun obogatili za skupno 15 milijonov evrov. Tu pa so še nagrade za vsako morebitno točko (500.000 evrov) ali zmago (1,5 milijona evrov) v skupinskem delu. Če vijoličnim bojevnikom uspe podvig, si bodo v slačilnici razdelili 3,5 milijona evrov, s preostalim denarjem pa bo smotrno ravnalo vodstvo z direktorjem Bojanom Banom, ki bdi nad poslovnimi številkami slovenskega športnega ponosa.

V Mariboru bodo evforično šteli do 15 ali tolažilno do 6 milijonov €.

 

Zaradi omenjenega izpada prihodkov v zadnjih dveh sezonah so v Ljudskem vrtu letos denimo ukinili drugo moštvo, ki je stalo okrog 400.000 evrov na sezono. Hkrati so popravljali številke v novih pogodbah za igralce, med katerimi je zaradi neposluha do nastalih razmer na hladnem ostal Dare Vršič, sicer najboljši igralec iz lanske sezone. Ta čas trenira sam in čaka na zasuk, podkrepljen z evri. Ker sem opisal posledice sanjskega razpleta, naj omenim še tolažilno finančno nagrado za Maribor v primeru, da bo Hapoel boljši. Slovenski prvak bi evropsko sezono nadaljeval v skupinskem delu lige Evropa, pod Kalvarijo pa bi preštevali zagotovljen zaslužek šest milijonov evrov. Spet ni malo, toda če si bil kdaj del druščine v ligi prvakov, potem veš, da obstaja povsem drug nogometni planet, na katerega se želiš stalno vračati.

 

Deli s prijatelji