NA DESNICI

Ljudmilo Novak imajo raje od Janše

Objavljeno 18. april 2016 12.48 | Posodobljeno 18. april 2016 10.25 | Piše: STA, Ro. S.

Ljudmila Novak ima večji potencial od Janeza Janše, kaže anketa.

Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – V preteklih tednih je politični prostor zaznamovala tudi dinamika po zborovanju Za obrambo Slovenije v središču Ljubljane. Skoraj tretjina sodelujočih v anketi Dela namreč podpira ustanovitev nove stranke na desnici, polovica pa ne. Med imeni na desnici najbolj izstopa predsednica NSi Ljudmila Novak, piše današnje Delo.

Najbolj si novih strank želijo podporniki SDS, polovica jih je namreč odgovorila pritrdilno, ter študentje, ljudje, ki živijo na vasi, in anketiranci v starostni skupini od 18 do 35 let, kaže anketa.

Ali bi ti, ki podpirajo nastanek nove stranke na desnici, bili naklonjeni stranki Aleša Primca, je še velika neznanka, bi lahko sodili po aktualni anketi. Primcu ne pripisujejo večjih možnosti, potencial za njegov uspeh pa bi se lahko skrival v četrtini tistih, ki se niso znali opredeliti. Najverjetnejša razlaga je zato, da bi se Primčeva stranka na desni lahko »prijela«, če bodo ljudje konkretno in neposredno nagovorjeni.

V anketi jih je zanimalo tudi, kateri od predsednikov strank na desni je najbolj priljubljen. Medtem ko je polovica anketiranih odgovorila, da nihče od naštetih ni vreden njihove podpore, se je druga polovica najpogosteje odločila za Ljudmilo Novak (22 odstotkov), za predsednika SDS Janeza Janšo pa 14 odstotkov. Zanj so v veliki večini podporniki SDS, medtem ko je Novakova blizu tudi podpornikom SD, SMC in upokojencem.

Več kot polovica sodelujočih v anketi je prepričanih, da ni več verjetno, da bi Janša še kdaj vodil vlado, slaba tretjina pa še vedno meni, da bi se to lahko zgodilo. V tej skupini so predvsem podporniki SDS in tudi NSi.

Po »medijskih prostitutkah« umik

Kot piše Delo, se je Janša po velikem medijskem odzivu na izjave o novinarkah Radiotelevizije Slovenija, ki ju je označil za »medijski prostitutki«, nekoliko umaknil iz javnosti. Kar 86 odstotkov sodelujočih v anketi meni, da to, kar je storil, ni sprejemljivo, skoraj dve tretjini od teh sta dali skrajno oceno, da blatenje novinarjev s takimi opazkami sploh ni sprejemljivo. Po navedbah Dela ravnanja prvaka SDS niso sprejeli z odobravanjem niti podporniki SDS, saj je skoraj 60 odstotkov sodelujočih v anketi odgovorilo, da Janševo ravnanje ni sprejemljivo.

Med različnimi ponujenimi odgovori je dobra tretjina vprašanih v anketi podprla možnost, da gre za politični pritisk, drugi tretjini je najbliže možnost, da gre za zavržno dejanje, po drugi strani jih je petina menila, da gre pri nastopu politika za svobodo govora, zaradi česar tudi takih besed ne bi smeli omejevati, pet odstotkov pa jih je odgovorilo, da je bil Janšev nastop upravičen, ker novinarji to zaslužijo.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 4. in 7. aprilom na vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Deli s prijatelji