KOMU VERJETI

Ljudje jim verjamejo, mnogi na koncu umrejo

Objavljeno 14. avgust 2017 14.45 | Posodobljeno 14. avgust 2017 14.45 | Piše: Boštjan Celec

Razvpitemu dr. Oskarju vendar vročili obtožnico. Zdravilec v njej nastopa kot mazač in oderuh.

Čipkast čajnik

LJUBLJANA –  »Pred časom so mi v ambulanto pripeljali bolnika, ki se je eno leto 'alternativno zdravil'. Pogled nanj je bil grozljiv; bil je nepokreten, dobesedno kost in koža. Zbolel je za rakom, ki je v visokem odstotku ozdravljiv. Ni se hotel zdraviti z medicino, podprto z dokazi. Sprejeli smo ga na oddelek, čeprav je njegovo kahektično stanje po vseh ubijajočih 'terapijah' kazalo, da mu ne moremo več pomagati,« je na Delovem Zdravstvenem blogu zapisal dr. Erik Brecelj z onkološkega inštituta. Bolnik je na srečo preživel.

Guruji ali lažnivci?

Alternativne zdravilce cinično imenuje guruji, ki obljubljajo samoozdravitev. Brez zapletov in težav med zdravljenjem. S kopico laži. »Ljudje jim verjamejo. Njim, ne uradni medicini. Potem hujšajo, uživajo konopljo, pijejo petrolej, ne uživajo mesa, nanje se polagajo roke, ljudje se klistirajo, uporabljajo bioresonanco, vitamin B17, sodo bikarbono, vitamin C in še in še bi lahko našteval. Mnogi na koncu umrejo. Brez denarja, ki so ga pustili pokvarjencem, ki samo izkoriščajo stisko bolnih ljudi. Pri nas temu, da nekoga namenoma shiraš do praga smrti, samo zato, da mu lahko vzameš nekaj tisoč evrov, pravimo alternativno zdravljenje.«

Omeni zdravilca, ki je deloval na Slovenskem. Zdravil naj bi »dr. Drnovška, Borisa Jelcina, papeža, Berlusconija, Raula Castra, vrhovne državnike, šejke, predsednike multinacionalnih korporacij, znane športnike in kar 17 kardinalov. Menda je delal tudi v Nasi, čeprav ni prestopil praga ZDA. Za tisoče evrov je prodajal čudežne zvarke.

22 tisoč evrov je zaračunal za čajne mešanice, ki jih lahko poceni kupite v lekarnah.

Kriminalistična analiza je pokazala, da so bili v njegovih zvarkih navadni zeliščni ekstrakti, ki jih za nekaj evrov lahko kupite v vsaki lekarni. Od vsakega bolnika je dobil več deset tisoč evrov. Bolniki in svojci so za njegovo čudežno zdravljenje celo jemali kredite. Svojci jih zdaj odplačujejo − bolniki ne, ker so mrtvi.«
Na koncu preiskave pa se je dr. Oskar, imenovan tudi beli lama, ugreznil v zemljo, sklene Brecelj.

Vrnjeno v preiskavo

Poročali smo že, da na novogoriškem okrožnem sodišču že od aprila 2016 poskušajo vročiti obtožnico 61-letnemu Hrvatu Franju Keleminoviću z vzdevkom Oskar oziroma Oscar, ki naj bi nezakonito zdravilsko dejavnost v naši državi opravljal več kot desetletje. Sedež njegove ambulante za alternativno medicino je bil v Novi Gorici.

Tožilstvo ga kot običajnega prevaranta preganja zaradi dveh kaznivih dejanj. Zaradi mazaštva mu preti do pet let zapora, zaradi oderuštva pa do tri.
Žalostna zgodba govori o Ajdovki, ki je imela močno napredovalega raka. Po njeni smrti se je partner odločil prijaviti Keleminovića. V dveh mesecih naj bi mu plačala 22.000 evrov za neke čaje in zvarke, ki naj bi iz nje pregnali bolezen. »Natvezil jima je, da gre za zelo redke in težko dostopne zdravilne rastline, predpisoval ji je neke diete ter obljubljal čudežno ozdravitev. V resnici pa jima je za masten denar prodajal navadne čajčke in zeliščne mešanice iz naših lekarn,« nam je povedal vir blizu preiskavi in dodal, da je bilo vse skupaj vredno kvečjemu 300 evrov.

Mazač se ukvarja z zdravljenjem, čeprav za to nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči.

Ko se je proti Keleminoviću – predstavljal se je kot zdravnik, čeprav naj za to ne bi imel kvalifikacije ali licence – končala sodna preiskava, jo je iz Slovenije popihal v domovino. Tožilcem pač ni uspelo prepričati tožilcev, da bi ga zaradi begosumnosti ali ponovitvene nevarnosti vtaknili v pripor.

Ko smo lani poročali o tem, da ga Slovenija zaman lovi z obtožbo, so nas klicali ljudje iz okolice Varaždina, ki so se čudili, zakaj ga ne doseže obtožba, če pa živi v njihovih krajih.

Zdaj je obtožnica končno le v njegovih rokah, saj so mu jo tam vročili prek mednarodne pravne pomoči, poročajo Primorske novice. Njegova obramba je zoper njo vložila ugovor, temu je zunajobravnavni senat novogoriškega sodišča pred sodnimi počitnicami ugodil, primer se je vrnil v svet sodne preiskave, fakultetna komisija pa bo morala dopolniti izvedensko mnenje medicinske stroke. 

Vsi so mrtvi

Dr. Oskar je leta 2006 razlagal, kako naj bi pomagal predsedniku Janezu Drnovšku pri boju proti maligni bolezni. Po njegovih besedah se je ta sam odpovedal vsemu, čemur se je moral, »ne zato, ker bi ga jaz prisilil, temveč ker je sam inteligentno razumel nujnost sprememb«. Ni sicer znano, čemu se je moral odpovedati Drnovšek, slišati je bilo, da mu je Keleminović svetoval, da se mora odreči vsem razvadam, spremeniti življenjski slog, se odpovedati mesu, piti le prečiščeno vodo ter se poduhoviti. Tudi Drnovšek je potrdil, da se je zdravil pri dr. Oskarju. "Leta 2003 sem za nekaj časa preizkusil njegov pristop. V tistem času sem tudi dvema znancema, ki sta imela raka, dal Oskarjevo telefonsko številko, žal sta že oba mrtva..." Drnovšek je umrl leta 2008.

 

Deli s prijatelji