POSEDI

»Ljudje bodo plačali kriminalno politiko države, ne kradljivci«

Objavljeno 07. maj 2013 22.20 | Posodobljeno 07. maj 2013 22.20 | Piše: STA, A. L.

Strinjajo se, da je treba urejati javne finance na odhodkovni in prihodkovni strani.

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Janez Posedi

LJUBLJANA – V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam predlogov vlade iz programa stabilnosti še niso proučili, prepričani pa so, da bi morebitna uvedba davka na plače povzročila nadaljnji padec že tako nizke porabe. Kot je še dejal predsednik Pergama Janez Posedi, bo ponovno »mali človek« tisti, ki bo plačal za »kriminalno ekonomsko politiko države«. Posedi je na današnji novinarski konferenci sicer dejal, da je dejstvo, da je treba urejati javne finance tako na odhodkovni kot na prihodkovni strani.

S tem se strinja tudi svetovalec vodstva Pergama Dušan Rebolj. Po njegovih besedah je tudi mednarodna javnost spoznala, da je politika zategovanja pasu za vsako ceno, radikalnega znižanja porabe, brez spodbujanja razvoja, napačna. Samo z omejevanjem porabe po njegovih besedah ni mogoče zaustaviti spirale znižanja javnega dolga in konsolidirati nobene od blagajn. Tipičen primer je po njegovem mnenju pokojninska blagajna, kjer se jasno vidi, kakšne izpade povzroča znižanje BDP.

Ob tem je izpostavil, da se je v Sloveniji poraba močno znižala in da je standard tako nizek, da izdelkov v Sloveniji ni možno prodajati. Tudi izvoz po njegovih besedah tega ne more kompenzirati. »In ko prideš z davkom na plače, to povzroči nadaljnji padec porabe. To je začarani krog,« je opozoril.

Tisti, ki so kradli, ne bodo sanirali luknje

Glede morebitnega dviga DDV, o katerem razmišlja vlada, je Posedi spomnil, da so ga napovedovale nekatere stranke že pred volitvami in da so sindikati že takrat opozarjali, da je treba pogledati, kako bi to vplivalo ne le na javne finance, ampak tudi na gospodarstvo in družbo. »Žal za Slovenijo take ocene ni bilo možno dobiti, Umar je napravil neko oceno na eni ali dveh straneh, a to je premalo. Upam, da imajo zdaj nekaj več na to temo,« je dejal Posedi. 

Ob tem je spomnil še, da bo treba počakati, kako bo z dvigom DDV za nepremičnine, potrebščine za otroke, zdravila ... »Je pa jasno, da bodo ljudje plačali kriminalno ekonomsko politiko države. Ni pričakovati, da bodo tisti, ki so pokradli denar, lahko sanirali to luknjo,« je med drugim dejal Posedi.

Rebolj je za katastrofalno ocenil tudi morebitno omejitev naložb.

Deli s prijatelji