NOVA PRIDOBITEV

Ljubljanski župan bo točil svoje vino

Objavljeno 30. april 2016 21.57 | Posodobljeno 30. april 2016 21.57 | Piše: Maja Kepic

Ljubljanski grad ima po novem vinograd, prve trgatve se nadejajo v letu 2019.

Takole sta se predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski župan Zoran Janković znašla med trsi. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ljubljanski grad ni le najbolj obiskana turistična točka v prestolnici in prizorišče raznolikih kulturnih dogodkov, je tudi zelena oaza, ki številnim domačim in tujim obiskovalcem sredi mesta ponuja odmik v naravo. Sprehode bo odslej mogoče podaljšati z ogledom nove mestne pridobitve, urejene na južnem pobočju Grajskega hriba – grajskega vinograda. V letu, ko se ponaša z nazivom zelena prestolnica Evrope, je to posebnost nekaterih glavnih mest (vinograda, denimo, že imata Pariz in Praga) pridobila tudi Ljubljana.

V grajskem vinogradu so zasadili 1050 trsov belpina in rdečegrajca, zadnje trse pa sta v soboto opoldne ob navzočnosti visokih gostov zasadila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik republike Borut Pahor. »Ljubljana z grajskim vinogradom utrjuje svoj 30 let star naziv mesto trte in vina in zaokrožuje dosedanjo vinsko zgodbo ob dogodkih, povezanih s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Tako tudi utrjujemo prijateljsko vez med Ljubljano in Mariborom,« nam je pojasnila vodja službe za odnose z javnostmi na Ljubljanskem gradu Janja Zorman Macura, nato je v bolj sproščenem tonu dodala: »Pa še vreme nam je danes naklonjeno – na slovesnosti ni deževalo, zdaj pa se kakšnih kapelj ne bi branili, saj je trse treba izdatno zaliti.«

Dobro osončeno in prevetreno lego, ki je prvi pogoj za pridelavo zdravega grozdja in dobrega vina, so izbrali strokovnjaki Kmetijskega inštituta Slovenije, ki so opravili tudi izbor bele in rdeče sorte. »Prve trgatve bele sorte se nadejamo v letu 2019, stekleničenja pa leta 2020, leto ali dve pozneje pa še rdečegrajca. Predvidena količina buteljk bo med 1000 in 1200, namenjene bodo predvsem protokolu in grajski vinoteki,« je povedala sogovornica.

»Stari ljudje so dejali, da drevo posadiš za vnuke in pravnuke, trto pa za več generacij! Ta modrost bi morala biti temeljno vodilo tudi danes, ko vse prevečkrat pozabljamo, kaj pomenita besedi vzdržno ali trajnostno ter sonaravno,« je na sobotni slovesnosti ob zaključku zasaditve ljubljanskega grajskega vinograda povedal moderator Boris Ostan.

 

Deli s prijatelji