PRITOŽBE

Ljubljanski zaporniki tarnajo neupravičeno

Objavljeno 29. avgust 2013 21.06 | Posodobljeno 29. avgust 2013 21.06 | Piše: Ma. F.

Sodišče je ugotovilo, da je vseh 145 pritožb, ki so jih v zvezi z okoliščinami prestajanja kazni zapora na Dobu vložili zaporniki, očitno neutemeljenih in zato nedopustnih.

LJUBLJANA – Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprejelo odločitve o pritožbah, ki so jih v začetku leta 2010 vložili zaporniki v zvezi z okoliščinami prestajanja zaporne kazni v zaporih Dob in Ljubljana.

Sodišče je ugotovilo, da je vseh 145 pritožb, ki so jih v zvezi z okoliščinami prestajanja kazni zapora v ZPKZ Dob vložili zaporniki, očitno neutemeljenih in zato nedopustnih. Pri presoji pogojev prestajanja kazni je sodišče upoštevalo konkretne pogoje za posamezne pritožnike, dostopnost do programov in aktivnosti, ki so bile na razpolago, zdravstveno oskrbo, stike z zunanjim svetom in druge vidike obravnave zaprtih oseb. Sprejete odločitve sodišča potrjujejo, da so zaprtim in priprtim osebam zagotovljeni ustrezni pogoji, okoliščine prestajanja kazni naj bi bile namreč skladne z zahtevami Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Razmere danes bistveno boljše

V preteklosti so bile težave zaradi prezasedenosti v Ljubljani. Vložene tožbe proti državi so bile zato uspešne in utemeljene, sodbe ESČP pa se pretežno nanašajo na stanje do leta 2009. Danes so razmere v ljubljanskih zaporih bistveno boljše. Z vrsto začasnih rešitev (sprotno premeščanje zapornikov na druge, manj obremenjene lokacije, podaljševanje časa bivanja na prostem, dodatni programi izobraževanja in dela in drugi ukrepi) so pogoji bistveno boljši. Dolgoročno rešitev pa predstavlja nova gradnja, za katero je ministrstvo za pravosodje aktivnosti že začelo.

Deli s prijatelji