ZA DOMOVINO

Ljubljanski nadškof opaža, da je veselje, ki je bilo ob plebiscitu, izginilo

Objavljeno 23. december 2014 19.46 | Posodobljeno 23. december 2014 19.59 | Piše: STA, M. U.

Stane Zore je daroval mašo za domovino.

Dosedanji vodja slovenskih frančiškanov Stane Zore je novi prvi mož ljubljanske nadškofije.

LJUBLJANA – Ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore je pred petkovim državnim praznikom samostojnosti in enotnosti v ljubljanski stolnici vodil mašo za domovino. Ob tem je v nagovoru opozoril, da moramo zaživeti drugačen odnos do svoje države in domovine ter od zagledanosti v lastne koristi preiti k prizadevanju za skupno dobro.

Škof je v nagovoru slovensko državo primerjal s svetopisemsko pripovedjo o rojstvu Janeza Krstnika. Tako kot je z njegovim rojstvom dozorel čas za prihod odrešenika, se je pred 24 leti »čas dopolnil tudi v našem narodu«. Dopolnitev časa je po Zoretovih besedah nekdo moral zaznati. Zato se je zahvalil vsem daljnovidnim in pogumnim možem in ženam »naše domovine, ki so presodili ugodnost trenutka in zmogli v sebi dovolj smelosti in zaupanja vase in v naše ljudi, da so sprejeli potrebne odločitve in naredili korake, ki so vodili k uresničitvi samostojnosti«.

Veselje, ki je bilo navzoče ob plebiscitu je izginilo

Tako kot je rojstvo Janeza Krstnika v deželo prineslo veliko veselje, smo nekaj podobnega po besedah nadškofa ob razglasitvi izidov plebiscita doživljali tudi v Sloveniji. A nadškof danes opaža, da je veselje, ki je bilo takrat navzoče, izginilo. »V besedah je prevečkrat čutiti razočaranje, občutek prevaranosti, tudi obup in jezo,« je dejal in se vprašal, kdo je v srca »praznujočih natočil pelin nejevolje«. Zore krivca vidi v tem, da so po izglasovani samostojnosti Sloveniji pozabili priznati njeno samostojnost tudi njeni prebivalci. »Nekateri so našo domovino hoteli imeti za svojo. Hoteli so z njo razpolagati, ji gospodovati, biti njeni lastniki ... Ne vem, ali so se je kdaj zares veselili, ali so jo v resnici spoštovali in ji dovolili biti to, kar naj bi bila,« je opozoril.
 

Maše za domovino so se udeležili nekateri vidni predstavniki družbenopolitičnega življenja

Maše so se udeležili tudi predsednik vlade Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, predsednik SDS Janez Janša in predsednica NSi Ljudmila Novak. Mašo so začeli s slovensko in evropsko himno.

Deli s prijatelji