PROTEST

Ljubljanska župnija nad Bratuškovo zaradi davka

Objavljeno 14. oktober 2013 13.23 | Posodobljeno 14. oktober 2013 13.27 | Piše: K. K.

Predlog obdavčitve sakralnih objektov je po mnenju piscev protestnega pisma krivičen, zato zahtevajo njegov umik.

Nameravano obdavčenje sakralnih objektov je edinstven primer v EU, sporočajo premierki iz cerkvenih krogov.

LJUBLJANA – »Nameravano obdavčenje sakralnih objektov je edinstven primer v Evropski uniji!« Tako so v protestnem pismu zaradi nameravane obdavčitve sakralnih objektov predsednici vlade Alenki Bratušek zjutraj zapisali v župnijskem pastoralnem svetu Župnije Ljubljana - Sv. Jakob. »Vrh tega je protiustavno, saj predstavlja prekomeren poseg v ustavno zagotovljeni pravici do svobodnega izpovedovanja vere in svobodnega združevanja. Zato od Vlade Republike Slovenije, ki jo vodite, zahtevamo, da predlog obdavčitve sakralnih objektov nemudoma umakne ter da spoštuje Ustavo Republike Slovenije, ki zagotavlja svobodo veroizpovedi in svobodno delovanje verskih skupnosti,« sporočajo predsednici vlade.

Barbarski ukrep proti kulturnim spomenikom

Zaskrbljena ljubljanska župnija ima dve cerkvi, v protestu pa so zapisali, da »sta izjemna kulturna spomenika in sodita v kulturno dediščino. Cerkev sv. Jakoba z Robbovimi umetninami in s kapelo sv. Frančiška je umetniška stvaritev neprecenljive vrednosti. To cerkev uporabljamo za svoje bogoslužne potrebe. Podružnično cerkev sv. Florijana pa smo dali v brezplačno uporabo Makedonski pravoslavni skupnosti v Sloveniji. Po trenutnih javno dostopnih podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije znaša vrednost cerkve sv. Jakoba (šifra KO: 1728, št. stavbe: 317) nekaj manj kot 7 milijonov evrov, cerkve sv. Florijana (šifra KO: 1728, št. stavbe: 313) pa dober milijon evrov, skupaj skoraj 8 milijonov evrov. Glede na predlagano obdavčitev bi torej župnija morala letno plačati okoli 40.000 evrov davka.«

Odvisni od 200 vernikov

Pisci pisma pojasnjujejo, da so »majhna župnija v središču Ljubljane, v kateri se ob nedeljah pri bogoslužju zbira okoli 200 vernikov. Prav od teh vernikov in njihovih darov je odvisno delovanje župnije. Poleg že tako visokih stroškov za razna popravila, električno energijo in ogrevanje bi se ob kakršni koli obdavčitvi sakralnih objektov znašli v nevzdržnem položaju.« Pismo so poslali tudi upokojenemu ljubljanskemu nadškofu kardinalu Francu Rodetu.

 

Deli s prijatelji