OPOZORILO

Ljubljanica in Krka že poplavljata

Objavljeno 10. februar 2014 23.02 | Posodobljeno 10. februar 2014 23.08 | Piše: Ma. F.

V noči na torek in nato čez dan bodo reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ponovno močneje porasle.

Reka Krka je septembra povzročila obilo težav, to pot so jo prebivalci na tem koncu bolje odnesli.

LJUBLJANA – V noči na torek in nato čez dan bodo reke v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ponovno močneje porasle, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Pri tem lahko poplavijo Vipava in njeni pritoki, manjše reke na Goriškem, reka Reka in Kolpa. Manjša razlivanja ob strugah so mogoča tudi na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Poplavljanje Ljubljanice in Krke

Ojezerjene površine na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se bodo ponoči in jutri povečevale.

Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju. Njen pretok na vodomerni postaji Moste je trenutno ustaljen pri 219 m3/s. V noči na torek bo pretok Ljubljanice naraščal. Reka Krka poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Njen pretok na vodomerni postaji Podbočje je trenutno ustaljen pri 243 m3/s. Jutri čez dan bo reka Krka ponovno začela naraščati. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo jutri povečale in so lahko po obsegu večje od običajnih.

Poplavilo tudi morje

Zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Ob povečanem površinskem odtoku lahko pride do premeščanja in zastajanja plavja na izpostavljenih mestih. Pri tem lahko poplavijo predvsem manjše reke in potoki.

Zvečer je morje poplavilo nižje ležeče dele obale. Gladina morja na mareografski postaji Koper je presegla višino 325 cm in trenutno upada.

image

Deli s prijatelji