POPLAVE

Ljubljanica je že prestopila bregove

Objavljeno 29. marec 2013 17.16 | Posodobljeno 29. marec 2013 17.16 | Piše: S. J.

Padavine, taljenje snega in velika predhodna namočenost so vzrok za naraščanje rek.

Krka bo zvečer prestopila bregove.

LJUBLJANA – Zaradi kombinacije padavin, taljenja snega in velike predhodne namočenosti tal bodo danes in v prihodnjih dneh reke naraščale po vsej Sloveniji, opozarja Agencija za okolje (Arso). Obstaja velika verjetnost razlivanj ob rekah in manjših vodotokih v večjem delu države z izjemo severozahodne Slovenije, povečini na območju pogostih poplav. Možna so poplavljanja tudi v povezavi z visoko gladino podzemnih voda.

Najhuje bo v noči na nedeljo

V soboto lahko opozorilne vrednosti pretokov presežejo manjše reke v Pomurju, Podravju, Posotelju, na Notranjskem in Dolenjskem ter reke Vipava, Reka in Kolpa s pritoki. Narasle bodo tudi reke v slovenski Istri.

Predvidoma v noči na nedeljo se bo naraščanje rek v večjem delu države okrepilo, zato se poplavljena območja lahko še razširijo. V nedeljo in v noči na ponedeljek bosta ponovno močneje narasli tudi kraški reki Ljubljanica in Krka s pritoki. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo še povečevale, so še sporočili z Arsa.

Ljubljanica že poplavlja

Ljubljanica je na Ljubljanskem barju že začela poplavljati na območju pogostih poplav, zaradi vdora meteorne vode pa so morali v Velenju posredovati gasilci.

 

 

Deli s prijatelji