FOTO

Ljubljančani danes vihajo hlačnice

Objavljeno 04. april 2013 17.30 | Posodobljeno 04. april 2013 17.30 | Piše: Da. M., STA

Danes je mednarodni dan boja proti minam.

Ob mednarodnem dnevu osveščanja o nevarnosti min je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani na pobudo ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti potekala akcija Posodi svojo nogo – Zavihaj hlačnico. V kampanji, ki jo že drugo leto zapore izvajajo številne organizacije s področja boja proti minam po svetu, sodeluje okoli 70 držav.

Na svetu je še vedno med 85 in 110 milijoni neodkritih min, za njihovo odstranitev pa bi po ocenah ZN s sedanjim pristopom potrebovali kar 1100 let. Velik korak k zmanjšanju nevarnosti min je bila ustanovitev ottawske konvencije, ki prepoveduje uporabo, skladiščenje, prodajo in izdelavo protipehotnih min. H konvenciji je do zdaj pristopilo že okoli 80 odstotkov držav, med njimi tudi Slovenija, 36 držav pa je še vedno ni podpisalo.

Vsako leto več tisoč žrtev

Vsako leto zaradi min umre več tisoč ljudi, še več pa je takih, ki jih mine ranijo in pohabijo, a jim kakovostna obravnava, rehabilitacija in reintegracija v družbo pogosto ni dostopna in ostajajo težko zaznamovani za vse življenje. Letošnja kampanja si prizadeva, da bi se tudi žrtvam min povsod po svetu zagotovilo enakopravno uživanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin skladno z mednarodno konvencijo o pravicah invalidnih oseb.

Kampanjo Posodi svojo nogo, ki poteka od sredine marca, so letos podprli predsednik republike Borut Pahor, igralca Rade Šerbedžija in Sebastijan Cavazza, olimpijca Urška Žolnir in Primož Kozmus, glasbeni skupini Mi2 in Tide, Vlado Kreslin, slovenski smučarski skakalci in mnogi drugi.

Letošnja kampanja poteka na spletni strani Posodisvojonogo.si ter družbenih omrežjih Facebook in Twitter, ob današnjem dnevu boja proti minam pa na ljubljanskem Prešernovem trgu poteka prireditev, na kateri mimoidoče opozarjajo na hude posledice min. Številni so si ob tem, v znak podpore, zavihali hlačnice.

Deli s prijatelji