KULTURA

Ljubljana je urbana

Objavljeno 03. julij 2017 15.47 | Posodobljeno 03. julij 2017 15.48 | Piše: Andrej Predin

Novi festival ne skriva svojih ambicij, seznam nastopajočih stavi na kakovost in svetovno uveljavljena imena.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji hamburgerjev.

V petek, 30. junija, se je v Ljubljani začela prva izvedba dvodnevnega Festivala urbane kulture Slovenija, na katerem se bo predstavilo več kot 30 skupin, ki bodo zasedle deset odrov v različnih delih starega mestnega jedra. Že samo ime razkriva, da gre za urbano umetnost, predvsem glasbo. S koncerti vrhunskih domačih in tujih izvajalcev na Petkovškovem nabrežju, Centralni postaji ali v Žmaucu bomo imeli priložnost odkriti mlade slovenske glasbenike in ustvarjalce, v Moderni galeriji pa bo predstavitev knjige Slovenology, ki jo je napisal v Kamniku živeči ameriški pisatelj Noah Charney, ki nam v njej predstavlja svoj pogled na Slovenijo.


Izvedli bodo tri sklope, najprej se bomo udeležili dnevnih dogodkov na različnih lokacijah, nato osrednjega koncerta na Kongresnem trgu, za konec pa bomo lahko izbirali med vrsto afterpartijev v številnih ljubljanskih klubih.
Festival urbane kulture Slovenija ne skriva svojih ambicij, ki so še posebno očitne med ogledom programa. Na njem najdemo odlične domače izvajalce, kot sta Murat in Jamirko, svetovne velikane, kot so Frank iz Fun Lovin'n Criminals, Booka Shade in Jazzanova. Posebej velja omeniti lasten festivalski glasbeni projekt Icon, ki ga sestavljajo Denis BeganovićDJ Peter Vöröšin pevka Sara Lah. Cilj festivala je, da postane z leti eden večjih urbanih dogodkov v osrednji Evropi. Poleg koncertov bomo lahko sodobne kulturne smernice spremljali tudi na področju mode, dizajna in vizualizacij. Na voljo nam bo kulinarično razvajanje v okviru dogodka The Slovenia Food Truck Festival.


V soboto, 1. julija, se bo Slovenija prvič pridružila praznovanju mednarodnega dneva reggae glasbe, ob tej priložnosti bodo v parku Tivoli med drugimi nastopili Roots in Session, Rockers Dub Master Sound System in Dr. Bancho.

Deli s prijatelji