NEVARNO

Ljubljana dela viruse za ameriško vojsko

Objavljeno 13. junij 2015 14.05 | Posodobljeno 13. junij 2015 14.08 | Piše: Tomica Šuljić

Podjetje AmpliPhi od junija lahko proizvaja bakteriofage, domačini o tem ne vedo nič.

V slovenskem podjetju AmpliPhi delajo viruse za ameriško vojsko. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Ameriška vojska je naša partnerica v Natu, prva med enakimi, zategadelj je sodelovanje Slovenije z ZDA posledica izbire vojaškega zavezništva. Doslej si niso kaj dosti pomagali z nami, še najbolj veseli so bili naših inštruktorjev in helikopterjev pa seveda balkanskih mirovnikov, ki so od Bosne do Kosova ohranjali krhki mir. Odslej pa se lahko pohvalimo, da smo njihov laboratorij, kjer bodo namesto na zajčkih poskuse delali kar na ljudeh – in to, da smo laboratorij, lahko vzamete tudi dobesedno.

Tretjega junija je namreč naša Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke izdala soglasje slovenskemu podjetju AmpliPhi, d. o. o., za izdelavo bakteriofagov zlatega stafilokoka (Staphylococcus aureus) ter Pseudomonas aeruginosa v njihovem ljubljanskem laboratoriju – tako je sporočila njihova ameriška družba AmpliPhi Biosciences Coorporation: »Njegovo območje, veliko 600 kvadratnih metrov, ima različne oddelke, da lahko zadovolji potrebe po proizvodnji bakteriofagov.« Prav, ampak kaj so bakteriofagi?

Uničevalni virusi

Bakteriofagi so – poenostavljeno – virusi, ki se razmnožujejo v celicah in uničujejo bakterije tako, da se z njimi hranijo. Priljubljeni in uporabljani so bili pred kakšnim stoletjem, nato pa so jih na zahodu izpodrinili antibiotiki (s slednjimi je bilo tudi lažje delati), na vzhodu pa so se teh znanj oklepali precej bolj in dlje. A tudi svet že dolgo ni več, kar je bil, antibiotiki še manj, bakterije so vse bolj odporne; tako so tudi Američani očitno pozabili na blokovsko delitev tudi pri medicini, še posebno če jo razvija – vojska.

Pred natanko dvema letoma, v juniju 2013, je namreč AmpliPhi sklenil dogovor o sodelovanju in razvoju z ameriškim vojaškim poveljstvom za medicinske materiale in raziskave (USAMRMC) ter vojaškim raziskovalnim inštitutom Walter Reed: »Dogovor se bo osredotočil na razvoj in trženje bakteriofagov za zdravljenje okužb z zlatim stafilokokom, E. coli ter Pseudomonas aeruginosa,« ponosno pojasnjujejo na svoji spletni strani. Zlati stafilokok lahko povzroča različne bolezni: od nadležnih kožnih okužb, krastavosti ter turov pa do pljučnice in meningitisa. E. coli, ki jo imamo v črevesju malodane od rojstva, je nevarna, ko mutira; v primeru večjih vnetij lahko bolnik umre. Pseudomonas aeruginos pa je bakterija, ki povzroča infekcije.

Američani so februarja lani pri nas ustanovili d. o. o. za biotehnične raziskave in razvoj, katerega osnovni kapital je 7500 evrov, zastopniki pa so trije Američani iz Virginije. Po daljšem iskanju smo stopili v kontakt z direktorjem slovenskega AmpliPhija Frenkom Smrekarjem. Pojasnil nam je, da so v njegovem prejšnjem podjetju JAFRAL sodelovali tudi z AmpliPhi: »Kot rezultat odličnega sodelovanja in spoštovanja specifičnega strokovnega znanja se je AmpliPhi odločil, da bo investiral v Slovenijo in zgradil proizvodnjo.« Sodelovanje z ameriško vojsko dojema kot prestižno: »Vojska raziskuje nove tehnologije, ki bi lahko pomagale ljudem, ki so se okužili z okužbami, odpornimi proti antibiotikom.« Slovenska vojska v projekt ni vključena.

Dva od treh bakteriofagov naj bi torej sprva samo izdelovali pri nas, sledi nadaljevanje: »Odobritev naših proizvodnih obratov je pomemben poslovni dosežek, ki nam dovoljuje, da bomo oskrbeli preizkuševalce zdravil ob naših prihajajočih kliničnih preizkusih zdravil,« v sporočilu za javnost navaja M. Scott Salka, direktor čezoceanskega AmpliPhi Biosciences.

Poskusni zajčki

»Sostro s svojo lego predstavlja zelena pljuča mesta. V nenehnem prizadevanju za razvoj krajev v celotni četrti dajemo velik poudarek ekologiji,« pravijo prebivalci ljubljanske četrti Sostro, v katero spadajo tudi Dobrunje, kjer je AmpliPhi. V stavbi Avtotehne so še druga podjetja, v neposredni bližini pa bivajo stanovalci, ki se jim o dogajanju v modri poslovni stavbi, jasno, ne sanja. Smrekar kategorično zatrjuje, da bakteriofagi ljudem niso škodljivi: »Za naše zaposlene ne obstaja nevarnost, kot tudi ne za druge ljudi. Objekt so revidirale slovenske oblasti, odgovorne za podjetja, ki proizvajajo terapije, ki se bodo uporabljale pri ljudeh.«

Prav slednje navedbe so v vsej zadevi še najbolj pomirjujoče, kajti ameriška vojska ni najbolj zanesljivi partner, ko gre za nevarne snovi; še prejšnji teden je odmevala afera, v kateri so iz dveh vojaških ustanov po ZDA in svetu poslali kar 51 vzorcev vraničnega prisada (antraksa) z živimi oziroma aktivnimi sporami. Za to spoznanje so potrebovali 13 mesecev, v Pentagonu pa jim pojasnjevanje, kako se je to zgodilo, ni šlo od rok, dasiravno se je to dogajalo okoli deset let!

Upati gre torej, da bodo virusi, ki jih bodo proizvajali v Dobrunjah, tudi v prihodnje zgolj medicinski in da ameriška vojska ne bo pri nas proizvajala kakšnih virusov, ki imajo namesto blagodejnega učinka namen človeka pokončati in uničiti njegovo zdravje.

Deli s prijatelji