NA POMOČ

Ljubljana, daj Koroški agregate, na Gorenjskem ledolom

Objavljeno 03. februar 2014 08.37 | Posodobljeno 03. februar 2014 08.37 | Piše: STA, D. P.

Pouk so odpovedali v vseh kočevskih osnovnih šolah in v tamkajšnji srednji šoli, danes ne bo pouka niti na Sevniškem.

Podrto drevo na Celovški.

LJUBLJANA – Razmere po celotni Sloveniji so kaotične, vse razpoložljive službe so na delu in se trudijo odpraviti nevšečnosti. Bralka Barbara nam poroča o kaosu v ljubljanski Rožni dolini. Kako pa je pri vas? Kaj vam povzroča največ težav? Pošljite nam fotografijo na spodnji obrazec.

Primorska v temi

Na območju Elektra Primorska je ponoči ponovno ostalo brez električne energije veliko odjemalcev. Ponovno so brez elektrike tudi na Postojnskem, je povedal operater na Elektru Primorska. Zato bo današnja osnovna naloga, da poskušajo prebivalce oskrbeti z električno energijo prek agregatov. Najhujše je na Cerkljanskem, na območju Vojskega.

Na Elektru Primorska so ocenili, da je brez električne energije ostalo 11.500 odjemalcev na celotnem območju Primorske in Notranjske. Najtežje je na območju Notranjske, kjer so ponoči ponovno ostali brez električne energije v Postojni ter na Pivškem. Prišlo pa je tudi do novih izpadov na področju Črnega Vrha, Breginja in Liga.

Poveljnik regijskega štaba CZ za Severnoprimorsko Samo Kosmač je za STA povedal, da bodo preko današnjega dne poskušali na najbolj prizadeta območja na Idrijsko-Cerkljanskem, Tolminskem in Trnovsko-Banjški planoti (vasi Lokovec, Čepovan ...) prepeljati agregate in ljudem zagotoviti električno energijo. Na teren bodo ponovno odšle tudi ekipe za hitre intervencije in prvo pomoč, ki bodo prebivalce poskušale zdravstveno oskrbeti ter jim priskrbeti najnujnejše za življenje.

Problem bo ob tem tudi prevoznost cest, saj je precej cest zaradi ledu in podrtih dreves zaprtih ali težko prevoznih. Ponoči je namreč na zaledenele ceste padal še sneg, sneži na celotnem območju, ki je bilo zaradi žleda in ledu že doslej najbolj prizadeto, je še povedal Kosmač.

Brez pouka na Dolenjskem

Na Dolenjskem je še vedno brez napetosti nekaj transformatorskih postaj, brez elektrike pa so predvsem nekatera vaška naselja in del Novega mesta oz. tamkajšnja Gotna vas. Težave z dobavo elektrike povsod odpravljajo. Zaradi temperatur okoli ledišča težav zaradi poledice v prometu ni, vendar promet ponekod ovirajo podrta drevesa.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje so brez elektrike še na območju Trebnjega proti Ivančni Gorici, v nekaterih vaseh pod Gorjanci, na območju Semiča, Metlike, Črnomlja in Šentjerneja. V Posavju imajo še nekaj težav z dobavo elektrike v sevniški občini, pa so povedali na Centru za obveščanje v Brežicah.

Po podatkih CZ Kočevje se s težavami z dobavo še vedno ubadajo tudi v njihovi občini. Brez elektrike so od včeraj v nekaterih vaških naseljih, predvsem pa na območjih Kočevske Reke, Štalcerjev in proti Kostelu, kjer se je podrl nizkonapetostni daljnovod. Težave naj bi pristojne službe danes odpravile, v nasprotnem primeru pa bodo elektriko na območju tega daljnovoda zagotovili z generatorji, so še dejali.

Ponekod na območju jugovzhodne Slovenije danes tudi ni šolskega pouka. Pouk so odpovedali v vseh kočevskih osnovnih šolah in v tamkajšnji srednji šoli. Zaradi slabih vremenski razmer, ki so zajele predvsem hribovite dele občine, danes ne bo pouka tudi na Sevniškem.

V prometu ni posebnosti, policisti pa so zaradi razmer na cesti ponoči obravnavali eno prometno nesrečo. Tudi poledica razen na izpostavljenih krajih na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju načeloma ne ovira več prometa, sporočajo iz PU Novo mesto.

Koroška čaka agregate

Na celotnem območju Koroške so imeli prostovoljni in poklicni gasilci minulo noč veliko dela. Podirajoča drevesa namreč še naprej zapirajo ceste in ponekod ogrožajo tudi stanovanjske hiše. Na Koroškem je ostalo v nedeljo zvečer več kot 7400 odjemalcev Elektra Celje brez elektrike, danes so zaprte številne šole in vrtci.

Z novim snegom obtežena drevesa so se minulo noč podirala na območju občine Ravne na Koroškem, kjer so ravenski poklicni gasilci med drugim okoli 21. ure na relaciji Ravne–Podkraj–Šrotnek posredovali zaradi drevesa, ki je padlo na osebni avto. Ob intervenciji pa so naleteli na delavce Elektra Celje, ki jim je okoli 30 podrtih dreves onemogočalo dostop do agregata. Podrta drevesa so odstranili, je zapisano v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na ceste so se podirala drevesa tudi na območju občin Radlje ob Dravi, Dravograd, Muta, Prevalje in Mežica, podrta drevesa pa so ogrožala tudi stanovanjske hiše. S strehe hiše Na Šancah v občini Ravne bodo drevo odstranjevali danes, hišo na Lešah pa je po enem podrtem drevesu ogrožalo še več dreves, zato so lastniku, ki mu je drevo poškodovalo tudi avto, pristojni svetovali, da hišo iz varnostnih razlogov zapusti.

Ponoči je bil zaradi podrtih dreves zaprt ali oviran promet tudi na več glavnih cestah po Koroški. Tako so bile nekaj časa zaprte cesta Ravne–Dravograd pri Votli peči, cesta Radlje ob Dravi–prelaz Radelj, glavna cesta Slovenj Gradec–Mislinja in glavna cesta Dravograd-Maribor pri Lovrenškem mostu. Po Koroški je minulo noč zapadlo bolj malo novega snega, delavci cestnih služb pa so na terenu. Delavci Elektra Celje so v nedeljo zvečer iz varnostnih razlogov prekinili delo in bodo odstranjevanje napak na omrežju nadaljevali danes zjutraj.

Regijski štab civilne zaščite trenutno po koroških občinah zbira podatke o potrebah po agregatih, da jih bodo, ko jih dobijo iz Ljubljane, razdelili, je dejal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.

Ni vode, lomi drevesa

Na Gorenjskem, kjer je ponoči še snežilo, se nadaljuje lomljenje drevja. Še naprej so težave s prevoznostjo cest in izpadi v elektrodistribucijskem omrežju. Po dosegljivih podatkih distributerja pred natančnim pregledom terena kaže, da je brez elektrike okrog 4000 odjemalcev.

Kot so povedali na Elektru Gorenjska, so nekaj dela vzdrževalci lahko opravili tudi ponoči in nekatera gospodinjstva znova priklopili na elektriko, večina dela pa se je začela v zgodnjih jutranjih urah. Po pregledu terena bo tudi natančno znano, koliko gospodinjstev in kje v regiji so brez elektrike. Še vedno pa naj bi bile težave predvsem v težje dostopnih zaselkih.

Zaradi izpada elektrike Komunala Kranj prebivalce Potoč v preddvorski občini opozarja, da lahko pride do pomanjkanja ali prekinitve dobave pitne vode.

Veliko dela so ponoči še vedno imeli v regijskem centru za obveščanje Kranj. Kot so pojasnili, glavna težava ostaja podiranje dreves, ki popuščajo pod težo snega in žleda. Nekatere lokalne ceste so neprevozne, zaradi nevarnosti padajočega drevja pa je zaprta cestna povezava med Preddvorom in Jezerskim, kjer danes tudi ne bo pouka in vrtčevskega varstva.

Pouk na Gorenjskem odpade še na Koroški Beli v jeseniški občini in na Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki. Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled pa zato, ker se večina študentov vozi z območij z zelo slabimi razmerami na cestah, odpade študijski proces.

Deli s prijatelji