CIVILNA INICIATIVA

Ljubljana bo spet mesto športa!

Objavljeno 16. avgust 2017 15.46 | Posodobljeno 16. avgust 2017 15.48 | Piše: Drago Perko

Civilna iniciativa želi z aktivnostmi v parku Tivoli opozoriti na problematiko in ponuditi rešitve.

Civilna iniciativa opozarja na perečo problematiko. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Številni so že dvignili roke od športa v Ljubljani, kar je velika škoda. Košarkarji in nogometaši so dolgo, predolgo čakali naslov državnega prvaka, hokejisti so ostali brez elitne Lige EBEL, rokometašice so se lotile sanacije, borijo se tudi odbojkarji. Peša tudi število reprezentantk in reprezentantov z domicilom v Ljubljani. Za nameček pa dobršen del kariere v uvodnih letih leži na plečih staršev. Ker vemo, da kriza ni obšla Slovenije, se lahko šport gredo tisti, čigar starši imajo kaj pod palcem. Drugi pa so hočeš nočeš prepuščeni sami sebi. Selekcijska baza se manjša, konkurence ni, kakovost peša. Čeprav Mestna občina Ljubljana nameni toliko sredstev za infrastrukturo in programe klubov. Nekaj pa očitno ne deluje.

Aktivna civilna družba

Na to že dlje opozarja Štefan Seme, nekdanji vrhunski hokejist, legenda ploščka, palice in ledu, ki pa danes svoj prosti čas preživlja v parku Tivoli. Pogreša vrvež, ki je svojčas krasil park, pogreša legende, ki so včasih delale Ljubljani ponosno. Zato ne preseneča, da je združil somišljenike v Športno društvo Tivoli. Prav s tem želi civilna družba opozoriti na situacijo, ki ni dobra, spodbudna. Tematski naslov okrogle mize je: Ljubljana je bila, je in bo mesto športa. »Na njej bi radi sodelujoči Športni prijatelji Tivolija, ki smo se združili v civilno pobudo, spregovorili o trenutnem stanju športa v Ljubljani in pričakovanjih na tem področju v luči relativno dobre infrastrukture, a sočasno v zadnjih letih nezavidljivih športnih dosežkov ljubljanskih ekip.

 

»Domači talenti nimajo možnosti za razvoj in kakovosten napredek v okviru teh ekip!

Domači talenti nimajo možnosti za razvoj in kakovosten napredek v okviru teh ekip, zato se postavlja tudi vprašanje učinkovitosti, sicer dobre finančne podpore Mestne občine Ljubljana, ki ob relativno visokem finančnem vložku ne žanje pričakovanih rezultatov. Ljubljana trenutno nima izdelane strategije razvoja športa in na tem področju potrebuje korak naprej,« še poudarita Seme in Marjan Starc. »Vse bolj se krizne razmere zaostrujejo zlasti v kolektivnih športnih igrah, katerih vrh tvorijo profesionalne ekipe. Vzrokov zagotovo ni mogoče zreducirati samo na finančne omejitve, čeprav zlasti nekateri znani slovenski menedžerji vidijo izhod predvsem v privatizaciji športnih društev (?!) in davčnih olajšavah,« pa opozarja nekdanji trener, novinar in publicist Oto Giacomelli. V Hiši športa bodo ta petek, 18. avgusta, od 18. ure prisotni predstavniki vodilnih ljubljanskih klubov: NK Olimpije, Uniona Olimpije, ACH Volley, HK Olimpija in Krim Mercator. »Naj povedo, kakšno je dejansko stanje zdaj,« poudari Seme, ki verjame, da bo aktiven avgust pomagal k boljšemu jutri športa v Ljubljani. Predvsem pa si želi, da bi ljudje bolj spoštovali legende, ki so kaj naredile za ljubljanski in slovenski šport. Pravi, da nekaj naredijo, potem pa se jih pozabi, nihče jih niti ne povoha. Tudi ali predvsem zato se bodo ti nekdanji asi in asinje, vabljena je tudi legendarna Mima Jaušovec, zbrali na posebnem VIP-turnirju, kjer se bodo družili in obujali spomine.

Izjemni turnir

Da ne bo ostalo le pri govoričenju, Seme in druščina, v veliko pomoč sta mu prav Marjan Starc in Bojan Matevžič, organizirata močan mednarodni veteranski ITF-turnir. »Skorajda sramotno je, da Ljubljana tega ni imela. Vsa mesta in prestolnice okoli nas se lahko pohvalijo s tem, zdaj tudi mi,« je jasen Seme, ki bo s sodelavci od danes pa do sobote gostil več kot 80 igralcev iz več kot 10 držav, za nameček tudi z druge celine – prijavljen je namreč igralec iz Avstralije. Seme in ekipa so prepričani, da bodo zavoljo organizacije in kakovosti udeleženci hitro napredovali in v Ljubljano pripeljali višji rang teh turnirjev – začenjajo na dnu – v 5. razredu.


 

Deli s prijatelji