VOLITVE

Ljubim strankam boste lahko dali več gotovine

Objavljeno 13. junij 2014 11.13 | Posodobljeno 13. junij 2014 11.13 | Piše: T. L.

Začenja se volilna kampanja pred predčasnimi volitvami, poslanci na hitro spremenili pravila financiranja igre.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Začelo se je: pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami se danes uradno začenja volilna kampanja. Stranke so se tako pognale v boj za glasove volivcev. Pravila igre volilnih kampanj, po katerih potekajo, so s spremembo zakona o političnih strankah spremenili poslanci SDS, SD, nepovezani, Desusa, SLS in NSi, medtem ko so mu nasprotovali v DL in PS.

Spremembo zakona je vlada predlagala po odstopu na zadnji seji s polnimi pooblastili, poroča Delo. Na izredno sejo že razpuščenega zbora je novelo spravilo 35 poslancev nekdanje koalicije, nato pa se je po dogovoru vseh opozicijskih in dela vladnih strank v zadnjih dneh vsebina novele skoraj v celoti spremenila. 

Ne 50, ampak 420 evrov

In kakšne so spremembe? To, da bodo simpatizerji najverjetneje že za volitve, ki bodo 13. julija, v gotovini stranki lahko podarili 420 in ne le 50 evrov, kar je zakon določal od začetka leta, da bi zagotovili večji nadzor financiranja strank. Sicer pa pravilo, da javnost nima pravice izvedeti, kdo je podaril manj od 1500 evrov, ostaja nespremenjeno. Spremembam je po poročanju Dela sicer nasprotovala zakonodajno-pravna služba, češ da spreminjanje pravil igre, ko so volitve že razpisane, ni dopustno. A so poslanci vse skupaj preslišali. Povišan limit za gotovinska darila je za stranke pomemben, ker bodo nekoliko znižane kazni in globe za kršitve, omogočeno bo plačilo skupnih kandidatur, z novelo bo olajšan tudi pretok polovice denarja za strokovno pomoč poslancem na račune njihovih strank. 

Simpatizerji strank, ki bi radi darovali strankam višji znesek gotovine, pa bodo morali še malo počakati: višja gotovinska darila danes še niso dovoljena, bodo pa z objavo v uradnem listu čez en teden, če ne bo veta državnega sveta ali referendumske pobude. 

Časa je do 11. julija

Financiranje kampanje pred tokratnimi volitvami bo, kot že na evropskih volitvah, potekalo po zaostrenih pravilih, saj volilne kampanje ne smejo več financirati pravne osebe, donacije fizičnih oseb pa ne smejo presegati desetih povprečnih bruto plač, piše STA. Organizator kampanje mora vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi za kampanjo, zbrati na posebnem računu, ki so jih stranke že morale odpreti.

Sicer pa bodo imele stranke in liste za nagovarjanje volivcev čas do 11. junija opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. To so zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Kdo bo s kom ostaja še skrivnost

Z začetkom volilne kampanje se sicer bližajo koncu tudi pogovori o sodelovanju oziroma povezovanju strank pred volitvami. Jasno je, da predvolilne koalicije bodo, a v večini strank so za zdaj še skrivnostni. Kot kaže, bo na levem političnem polu več predvolilnih koalicij, medtem ko bodo nekatere, zlasti močnejše stranke, podporo med volivci preverjale samostojno.

Deli s prijatelji