NA KOŽO

Ljubica Planica

Objavljeno 22. marec 2013 23.15 | Posodobljeno 22. marec 2013 23.15 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Pravi čudež čudežev je, da se je Planica zgodila prav nam, Slovencem.

Bojan Budja. Foto: S. N.

Ko te dni izustiš besedo Planica, rečeš hkrati Slovenija, Evropa, Kranjec, skoki, smučanje, zima, Triglav ... Rečeš tako rekoč vse. Planica je simbol. Tod Slovenci vedno zmagamo, tudi če bi najdlje proti doskočišču odjadral kak Stipe iz Splita. Bi pač rekli, da se je to naučil od nas. In pri nas. V Planici.

Nekje sem prebral, kako je pravi čudež čudežev, da se je Planica zgodila prav Slovencem. Tako dolgočasnemu, nemitskemu in tako nelegendarnemu narodu. In, roko na srce, pod Alpami pač ne premoremo kakega Ahila, Herakleja, Gilgameša, kralja Arturja, kraljeviča Marka. Le spečega kralja Matjaža tam nekje pod Peco, čigar edini slišni učinek je stoletno smrčanje. Pa čeprav ob njem dremlje brhka Alenčica. Naš, slovenski mit je Planica. Ljubica vseh generacij Slovencev. Bela in hladna kot devica, s svojim elegantno zaobljenim trebuščkom pa tako erotična, tako seksi, tako ženska. Enostavno prelepa je, da bi bila moškega spola. Narejena s slovensko pridnostjo, pokrita z belimi kristali. Je veliko starejša kot država, ki ji Slovenci ta trenutek pripadamo. Namenjena za šport, ki nemara ni šport, ampak čisto, preračunano junaštvo. Adrenalin brizga v potokih, tako pri skakalcih kot tudi med gledalci. Stati pod njo in s flašo laškega v rokah kričati na vse grlo je izpolnitev romanja, dejanje vere. Ko so nas šolarje z vlaki vozili v dolino pod Poncami, smo imeli fantje preštete vse tunele med Mariborom in Jesenicami. V temi smo se pregrešno dotaknili kakega izstopajočega dela teleščka kake od sošolk, ji ukradli nedolžen poljub, nato pa čez desetletja na obletnici mature izvedeli, da bi lahko iztržili še veliko več. Milijone takšnih in podobnih zgodb ter podob je spisala Planica.

Tudi približno se mi ne sanja, kakšen zakon naključij je hotel, da je bila Planica rojena v časih, ko so bili športi in izzivi še spodobni in dolgočasni. V dolgih krilih, z dolgimi gatami, pod klobuki. Ona pa kar takoj čez sto metrov. Slišim in berem, da kmalu tja do tristotih. Postala je prababica vseh adrenalinskih vragolij, vključno s smukom z Everesta in deskanjem po zraku. Je Guinness do guinnessa.

Res, kako neki se je mogla zgoditi prav nam, Slovencem?! Nemara pa Bog celo obstaja.

Deli s prijatelji