DAN D

LIVEBLOG: Piranski zaliv je naš, Hrvati pa so dobili Joška Jorasa

Objavljeno 29. junij 2017 11.09 | Posodobljeno 29. junij 2017 18.09 | Piše: E. N.

Na slovenskenovice.si smo v živo spremljali odločitev iz Haaga, ki bo potegnila črto pod več kot dve desetletji dolg spor okrog meje s Hrvaško. Hitro preberite, kaj vse prelomnega se je zgodilo danes v Haagu.


Na kratko: večina Piranskega zaliva je naša in imamo odprto morje, izgubili pa smo Trdinov vrh in Joška Jorasa! Vabljeni h komentiranju in pošiljanju svojih mnenj. Obrazec najdete na dnu te strani.

16.00 Točni kot ura: v Haagu so dejali, da bodo zaključili do štirih popoldne, in to se je pravkar zgodilo. Sodnik Guillaume se je zahvalil vsem sodelujočim, se poklonil občinstvu in zapustil dvorano. S tem tudi končujemo komentiranje v živo. V nadaljnjih urah vam bomo na slovenskenovice.si v ločenih člankih postregli z analizami in odzivi na današnjo prelomno in nedvomno zgodovinsko odločitev arbitražnega sodišča. Bodite vsak dan z nami v družbi več kot 500.000 Slovenk in Slovencev, ki redno spremljajo poročanje našega portala.

15.55 Prvi pregled komentarjev na facebooku in v hrvaških medijih kaže žalostno in klavrno sliko: hrvaška javnost je šokirana ob trdem soočenju z realnostjo, ki so jim jo tamkajšnji politiki in mediji poskusili prikrivati več kot četrt stoletja. Nekateri že iščejo poti za 'maščevanje':

15.50 Slovenija je uradno pomorska država z dostopom do odprtega morja!

15.15 Presenetljivo ali ne: Hrvati Joška Jorasa nočejo!

image

15.01 Šok za Joška Jorasa: dobili so ga Hrvati! Po odločitvi sodišča meja poteka vzdolž po reki Dragonji in se konča na sredini ustja reke. To pomeni, da Jorasova hiša poslej stoji na Hrvaškem. 

Eden od naših bralcev je ob novici, da smo Jorasa zamenjali za skoraj ves Piranski zaliv, objavil to animacijo:

14.58 Imamo mejo v Piranskem zalivu! Sloveniji gre Piranski zaliv od ustja Dragonje do točke 45° 30' 41,7'' severno in 13° 31' 25,7'' vzhodno. Morska meja se nadaljuje južneje od črte ekvidistance do osimske meje, kompenzira ukleščenost slovenske obale. 

Imamo tudi stik z odprtim morjem! Slovenski 'junction' (koridor oz. dimnik) do odprtega morja je območje, v katerem imajo ladje in letala enake pravice kot na odprtem morju. Območje slovenskega stika z odprtim morjem je široko 2,5 navtične milje od osimske meje.

image

14.55 Kakšen šaljivec, ta naš Pižama!

14.50 Guillaume: Piranski zaliv je bil do 25. 6. 1991 del notranjih voda SFRJ. Odločitev je bila sprejeta na podlagi jurisdikcije na dan razglasitve samostojnosti. Koprska policijska postaja je nadzorovala večino Piranskega zaliva, ugotavlja sodnik.

14.43 Zadnja odločitev: Tomšičeve parcele pripadajo Sloveniji. Meja v Istri gre po reki Dragonji in se konča na sredini kanala sv. Odorika. Zdaj pa se premikamo na Piranski zaliv!

image
Takoj ko so izvedeli, da je arbitražno sodišče njihov zaselek prisodilo na slovensko stran meje, je pri Žerdinovih v Hotizi izbruhnilo veselje. Foto: Jože Pojbič, Delo

14.40 Prva analiza: kot kaže, bo na Dolenjskem meja potekala na Trdinovem vrhu po katastrskem načelu. Vojašnica Slovenske vojske torej pripada Hrvaški.

14.38 Razglasitev sodbe spremlja tudi Joško Joras. 

image
FOTO: Voranc Vogel, Delo

14.37 Guillaume: Meja ob Sotli sledi katastrskim mejam, ne reki. Meja na območju Posavja in Obrežja sledi mejam katastrskih občin. Vas Drage v Beli krajini je na slovenski strani meje.

14.30 Meja v Razkrižju gre po katastrskih mejah. Na Muri meja na splošno poteka po katastrskih mejah. Vas Brezovec: del na slovenski strani.

14.20 »Državi sta se v sporazumu zavezali, da bo arbitražna odločitev zanju zavezujoča in da jo bosta uresničili v šestih mesecih,« pravi Guillerme. O hrvaških mokrih sanjah, izstopu iz arbitražnega procesa, za zdaj niti besede.

14.15 Nestrpno čakate odločitev o Piranskem zalivu? Mi tudi. A očitno bomo še čakali. Sodišče je odločitev spisalo na več sto straneh in predsednik sodišča si bo vzel čas, da ga podrobno predstavi. Ključna točka prvih 15 minut govora: kjer so katastri enotni, odločanja ni bilo. To pomeni, da 90 % meje med državama ni sporne. Kjer katastri niso enotni in na morju, je odločanje sodišča potekalo na podlagi mednarodnega prava. 

14.05 Predsednik arbitražnega sodišča Guillaume je začel povzetek dogajanja in nalog, ki so bile naložene sodišču: določiti mejo med državama na morju in kopnem ter določiti stik Slovenije z odprtim morjem.

14.00 Pričenja se zasedanje arbitražnega sodišča, v katerem bodo oznanili odločitev. Čakamo na prihod arbitrov. Prenos v živo:

13.59 Malo za šalo, malo zares: slovenska policija je pripravljena, sporoča Franci Kek.

 

 

13.55 Na facebooku Slovenskih novicimage bralci komentirate prihajajočo razsodbo. Pridružite se jim! Kliknite tukaj

13.50 Do predstavnikov Slovenije ta trenutek ni mogoče priti. Z odločitvijo so menda že seznanjeni, vendar je ne smejo posredovati naprej. Erjavec naj bi po poročanju dopisnikov 24ur proti kameram dvignil palec, kar utegne pomeniti, da je vse pod kontrolo in negativnih šokov za Slovenijo ne bo.

13.45 Na twitterju se je oglasil Carl Bildt; špekulira se, da namiguje na odločitev v korist Slovenije.

 

13.40 Še 20 minut do začetka prenosa iz Haaga. V Zagrebu menda vlada vedno večja živčnost, od velikih držav Evrope je na slovenski strani denimo Nemčija. Mnenje Angele Merkel je, da bo sodbo sodišča treba spoštovati. Hrvaški pravnik Davorin Rudolf se je odzval z besedami, da je tako stališče Nemčije nekorektno.

13.10 Hrvaški premier Andrej Plenković je na novinarski konferenci dejal, da je postopek po krivdi Slovenije nepovratno kontaminiran. V slovenski vladi pa so napovedali, da se bo Miro Cerar odzval ob 16. uri, ko bo podal izjavo in komentiral odločitev arbitražnega sodišča. 

12.50 Pravkar smo aktivirali posebno stran, kjer si boste lahko v živo ogledali razglasitev sodbe arbitražnega sodišča. Za ogled kliknite tukajimage. Prenos se bo začel ob 14.00.

Sporne točke:

1. Piranski zaliv: meja v Piranskem zalivu in stik Slovenije z odprtim morjem. Za Slovenijo je to najpomembnejša točka.
2. Levi breg Dragonje: na tem območju so trije zaselki – Škodelin, Bužini in Mlini - Škrilje ter hiša Joška Jorasa. Gre za pas, ki se razteza na širini 600 metrov in sega približno šest kilometrov od mostu pri naselju Kaštel do najjužnejše točke Sečovlje.
3. Snežnik: gozdnato območje v velikosti 70 hektarov.
4. Trdinov vrh ali hrvaška Sveta Gera: gre za najvišjo vzpetino na Gorjancih, na kateri sta telekomunikacijski stolp in vojaški objekt
5. Drage - Sekuliči: kraj, ki leži na obronkih Gorjancev na območju Bele krajine. Gre za gozdnato in obdelovalno površino.
6. Brezovica pri Metliki: območje, na katerem je kataster dobesedno razdrobljen.
7. Območje Mure: Mura je bila naravna meja med Slovenijo in Hrvaško, a se je skozi leta spremenila, katastrske meje pa so ostale nespremenjene. V središču spora in obeh strani je naselje Mirišče. 

image

Piranski zaliv. Foto: Voranc Vogel, Delo

12.35 Ste firbčni, kako je dejansko videti arbitraža? Velmožje (in velžene) so se zaprli v sobano, ki se je ne bi sramoval niti Harry Potter, in ob kupih dokumentov in zapiskov iz raznoraznih obdobij razpravljali ter prepričevali sodnike o svojem prav. Postopek je trajal, če prav računamo, celih pet let!

image

12.30 Hrvaški mediji poročajo, da je nemška kanclerka hrvaški vladi poslala jasno sporočilo in jo opozorila, da mora upoštevati sodbo. To izjavo so označili za 'šamar iz Berlina' (op. p. berlinsko klofuto).

Nemško veleposlaništvo na Hrvaškem je objavilo sporočilo, v katerem so zapisali, da je mednarodno arbitražno sodišče zelo pomemben člen mednarodnega prava, ki igra pomembno vlogo pri reševanju meddržavnih sporov. Opozorili so jih, da sta se Slovenija in Hrvaško skupaj obrnili na arbitražno sodišče. Dodali so, da je za Nemčijo še posebej pomembno, da vse stranke v postopku odločitve sodišča upoštevajo in jih tudi implementirajo. Upoštevanje in varovanje integritete mednarodnega sodstva pa je v interesu vseh držav članic. 

12.24 Publicist in kolumnist Dejan Steinbuch na svojem twitterju poroča, da je neuradno že slišati, da je Slovenija »dobila 2/3 Piranskega zaliva, dostop do mednarodnega morja, na kopnem pa ničesar«Komentirate lahko tukaj.image

12.20 Hrvaška vlada je pred nekaj minutami na svojem uradnem twitterju zapisala: » Ne glede na to kakšna bo odločitev, sodba za Hrvaško ne bo zavezujoča«. 

image

 

11.20 Sumi, da ZDA igrajo v arbitražnem postopku umazano igro, se vedno bolj potrjujejo. Na ameriškem veleposlaništvu v Zagrebu so za Večernji list potrdili, da stališče ZDA ostaja 'nespremenjeno'. To pomeni, da morata obe državi, ki sta članici EU in zveze Nato, urediti vprašanje meje na bilateralni (!) način. Naše mnenje: kot da nismo v zadnjih 26 letih poskušali točno tega!? Tako stališče ZDA je nevarno, saj spodkopava tudi avtoriteto sodišča v Haagu.

11.15 Cerarja danes v Haagu ni. Medijem bo svoje povedal okoli 16. ure v Ljubljani. Bomo, kakopak, zraven.

10.30 Iskrica iz Haaga. Zunanji minister Karl Erjavec naj bi zjutraj pri zajtrku v hotelu hrvaške novinarje zbadal: »Kaj počnete tukaj? A vam ni vaša [predsednica Kolinda Grabar-Kitarović] povedala, da vse to tukaj ne obstaja?« Namigoval je na nedavne izjave hrvaškega vrha, da zanje arbitraža ne obstaja.

10.15 Smo priča novemu hrvaškemu mejnemu incidentu? Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so ponoči neznanci vlomili v objekt na Trdinovem vrhu in poškodovali sistem za komuniciranje Zarja 4, ki je del slovenskega sistema zvez. Pri pristojnih še preverjamo, kaj se je dogajalo. Naj spomnimo: tudi Trdinov vrh je območje, o katerem bo danes odločila arbitraža.

image
FOTO: Trdinov vrh je bil že v preteklosti prizorišče hrvaških provokacij. Ali je današnji vandalski napad povezan z arbitražo, še preverjamo.

9.55 Še en utrinek iz hrvaškega tiska: v bolj zdravorazumskem Jutarnjem listu komentator Robert Bajruši piše, da bo Hrvaška brez podpore kakšne od velikih članic EU (in te podpore nima) prav dolgo časa vztrajala pri ignoriranju današnje odločitve arbitražnega sodišča. Hrvatov danes v Haagu sicer ne bo. Kot je že večkrat povedala njihova predsednica, je zanje arbitraža mrtva črka na papirju.

9.40 Komentar arbitraže v štirih odstavkih: spor okrog meje med Slovenijo in Hrvaško traja že več kot četrt stoletja. Po osamosvojitvi, ko se je na Balkanu razplamtela vojna, so se začele pojavljati prve hrvaške ozemeljske težnje, in to kljub temu, da se je že v Jugoslaviji, kjer formalnih republiških meja ni bilo, točno vedelo, da je Piranski zaliv slovenski.

image

Od takrat se je situacija samo zaostrovala, povzročanje incidentov v Piranskem zalivu pa je postalo del hrvaške zunanjepolitične folklore. Priložnost za razumno ureditev razmer pred uglednimi sodniki arbitražnega sodišča v Haagu se je pojavila šele med vstopanjem Hrvaške v EU. A Hrvati so že takoj začeli iskati izhod iz arbitražnega postopka, ki so ga stisnjenih zob morali sprejeti zaradi Bruslja, ne zaradi lastne iskrene želje po ureditvi razmer.

Priložnost za izhod iz sporazuma so našli ob pomoči ene od velesil; špekulira se, da ZDA. Te naj bi jim bile posredovale znameniti posnetek telefonskega pogovora med Sekolcem in Drenikovo. ZDA so sicer večkrat zanikale namigovanja, da so pomagale minirati arbitražni proces, a dejstvo ostaja: Hrvaška obveščevalna služba je preveč primitivna, da bi sama prišla do teh telefonskih posnetkov. Zadaj so morali biti dobro opremljeni in izurjeni obveščevalci ene od velesil.

image
FOTO: Katastrofalni amaterizem Sekolca in Drenikove je Hrvatom dal vetra v jadra.

Kakor koli že, precej naivni in butasti telefonski pogovor med Sekolcem in Drenikovo, kjer čvekata o zadnjih dogajanjih glede arbitraže, želijo Hrvati zlorabiti kot poskus vplivanja na odločitev sodišča. Dejstvo sicer je, da ne bi smela tako razpravljati o arbitraži, a po drugi strani je tudi hrvaški arbiter ves čas procesa bival na hrvaškem veleposlaništvu. Nas imajo Hrvati za tako neumne, da nam bodo povedali, da je njihov arbiter tam s kolegi razpravljal le o vremenu

Danes naj bi samooklicani 'borec za južno mejo Joško Joras tudi izvedel, ali njegova hiša stoji v Sloveniji ali na Hrvaškem.

image
FOTO: Joško Joras je postal maskota mejnega spora (Tomi Lombar, Delo). 

9.20 Pomenljivi rezultati naše ankete o tem, kako naj Slovenija uveljavi odločitev arbitražnega sodišča. Skoraj polovica vas je odgovorila, da naj Cerar in Pahor na pomoč pokličeta Putina. Na portoroškem letališču je še dovolj prostora za borbeno eskadriljo migov, pravite. Samo 19 % pa vas meni, da je vsaka skrb odveč, ker bo Hrvaška kot (domnevno) pravna država spoštovala odločitev sodišča.

 

 

Če v anketi še niste glasovali, imate še nekaj malega časa, ker jo bomo kmalu zamenjali. Najdete jo na naslovnici portalaimage

9.00 Začenjamo komentiranje v živo. Prvi  današnji pogled čez južno mejo proti Balkanu razkriva krč in paniko, v kateri se je znašla Hrvaška. Težke besede so se iz gostiln preselile v  hrvaške množične medije, ki politikom pomagajo zastrupljati hrvaško javnost. V najbolj branem hrvaškem časniku 24sata so Slovence tako že preimenovali v 'Zlovence'.

Ne gre za izjavo kakšnega skrajneža, ampak bedno odločitev novinarja, ki ni pozabil še na borbeno retoriko iz nekih drugih časov: 'To je naše morje', pravi, ko Piranski zaliv preimenuje v novodobno hrvaško spakedranko 'Savudrijska vala'. Več tukajimage

image

Četrtek, 29. 6. 2017, dan D, ki ga mnogi označujejo kot eno od prelomnic v slovenski zgodovini: s pomočjo arbitrov iz Haaga bo končno določena slovenska južna meja. Dobrodošli na portalu slovenskenovice.si, kjer lahko v družbi več kot 500.000 naših bralcev in bralk v živo spremljate razplet dogajanja.

Deli s prijatelji