STEČAJ

Lipica: hotel in golf 
tik pred propadom

Objavljeno 15. februar 2013 08.17 | Posodobljeno 15. februar 2013 08.18 | Piše: Jaroslav Jankovič

Lipica Turizem s hotelom Maestoso in golfskim igriščem pred stečajem.

Vse se dogaja na plečih nedolžnih kraških sivcev (foto: Dragica Jaksetič).

LIPICA – Lipica turizem, d. o. o., je pred stečajem. Socialni delavec mag. Boštjan Bizjak, v. d. direktorja kobilarne, ki je na tem položaju oktobra zamenjal odstavljenega Tomija Rumpfa, nam je priznal, da ima morda še kakšen teden časa, da pri tem ali onem ministrstvu izprosi 700.000 evrov za sanacijo minusa gospodarske družbe, sicer bodo morali hotel Maestoso in golfski igrišči zapreti.

Odpustili bodo 19 delavcev

Pravzaprav se je vse začelo julija 2006, ko so s spremembo zakona o Kobilarni Lipica ustanovili omenjeni Lipica turizem, d. o. o., v lasti kobilarne oz. države, ki naj bi tržil deloma kobilarno, zlasti pa golf, pohodniški turizem, zabavo in tako krmil kobilarno.

Vse do ustanovitve Lipice turizma je bil javni zavod Kobilarna Lipica že notranje razdeljen na enoto kobilarne in enoto turizma, ki je skrbela za prodajo storitev in blaga. Z omenjeno spremembo so turizmu na videz dodali le d. o. o., spremenilo pa se ni veliko. Med drugim je direktor kobilarne kar ostal direktor Lipice turizma, d. o. o.

»Imeti direktorja kobilarne in direktorja Lipice turizma, d. o. o., v eni osebi je sprto z zdravo pametjo,« je situacijo komentiral Bizjak, ki je v enoti Lipica turizem kmalu po prihodu napovedal odpuščanje delavcev.

Od 70 zaposlenih v turizmu, ki obsega hotel Maestoso in igrišče za golf, so napovedali odpustitev 19 delavcev, od 12 do 15 prodajalcev vstopnic in turističnih vodnikov po kobilarni pa naj bi prezaposlili v javni zavod Kobilarno. Preostalih 36 ljudi naj bi zaenkrat ostalo v Turizmu, za katerega vodstvo meni, da bi lahko preživel in uspešno razvijal lipiški turizem.

Kje je 400 kg kalamarov?

Stvar se je zavrtela povsem po slovensko in Lipica turizem je po do zdaj znanih podatkih vsako leto pridelala po nekaj sto tisoč evrov izgube.

»V minulih letih po nekaterih virih več kot 1,5 milijona evrov,« pove Bizjak. Mimogrede so nastajali novi oddelki služb za promocijo in delovanje z najodličnejšimi nazivi: marketinški oddelek, food and beverage oddelek itd., ustanovili so tudi delovno mesto za razvoj konjeniških produktov!

A glavne akcije so se dogajale okoli kuhinje in naročanja hrane. »Ne vemo, denimo, kam je izginilo 400 kilogramov kalamarov,« pravi Bizjak. »Rekli so, da so jih odmrznili in so se pokvarili.«

Pred meseci so nam natakarji, kuharice, jahači in delavci kobilarne ter Lipice turizma v uredništvo poslali anonimno pismo, v katerem so zapisali, da se v kuhinji hotela Maestoso peče in kuha tudi za zasebne potrebe. Zapisali so, da so včasih napekli neverjetne količine slaščic. Po besedah Bizjaka velik primanjkljaj beležijo še pri mesu in alkoholnih pijačah, manjka tudi nekaj kosov pršuta.

»Kar kaže na to, da je bil interni nadzor blaga slab. V gostinstvu je od 3 do 5 odstotkov kala običajni standard, v Kobilarni so ga pridelali v povprečju 30 odstotkov.«

Za prireditev Čarobni dan v Lipici so predvideli 14.000 obiskovalcev: »Kot so mi namignili delavci, so morali za prav toliko ljudi naročiti hrano. Prireditev je potem menda obiskalo 200 ljudi,« sklene direktor.

Širijo se govorice, da so maslo za zajtrk dobaviteljem plačevali po en evro za zavojček, a Bizjak to zanika in pravi, da je bila to cena za paket.

352.000 evrov za golfsko hišico

Kako je stvar zapletena, kaže podatek iz leta 2010, ko je država za prestrukturiranje kobilarne javnemu zavodu namenila 1,500.000 evrov. Toda zaradi minusa Lipice turizma so del denarja prečrpali in ... »konji so ostali lačni«. Tak je bil vsaj izgovor.

»Bodimo natančni in povejmo, da so bila sredstva prenesena iz Kobilarne Lipica v Lipico turizem za dokapitalizacijo podjetja, ki je bilo v tistem času v lasti Republike Slovenije, in je na ta način država pokrila izgubo omenjenega podjetja, torej svojega podjetja. Del tega denarja je bil namenjen tudi za prenovo dotrajane infrastrukture, od tega za prenovo golfske hišice in prenovo sob v hotelu,« dodaja direktor in priznava, da so samo za obnovo golfske hišice porabili 352.000 evrov.

Deli s prijatelji