IZREDNI LIMIT

Limit: koliko vas stane pri kateri banki?

Objavljeno 05. junij 2015 13.37 | Posodobljeno 05. junij 2015 13.37 | Piše: M. U.

ZPS opozarja: Neplačevanje vas lahko zelo drago stane.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Limit da ali ne? Ker v teh časih drugače pač ne gre, se mnogi odločijo za izredni limit v banki. V Zvezi Potrošnikov Slovenije(ZPS) so preverili, kje se je najbolje odločiti za to bančno storitev.

Banke vam bodo za prekoračitev stanja na računu obračunale obresti in druge stroške. Prilagajanje obrestne mere za limit tisti obrestni meri, ki vam jo banka zaračuna kot kazen za neizpolnjene pogodbene obveznosti, je v preteklih letih postala že kar ustaljena bančna praksa. Enako velja za dodatne stroške, predvsem za tiste, ki vam jih banka zaračuna za odobritev limita in zavarovanje, s katerim se banka zavaruje pri zavarovalnici za primer, če bi imeli težave z odplačilom limita. 

Neplačevanje vas lahko zelo drago stane

V ZPS ob tem opozarjajo, če vzamete 1500 evrov izrednega limita in se ob koncu meseca zaradi neplačevanje znajdete na meji dovoljenega, vam bo banka na leto zaračunala v povprečju 160 evrov stroškov.

Najugodnejše Delavska hranilnica, NKBM, SKB in Gorenjska banka

V ZPS so primerjali ponudbo za limit slovenskih bank in ugotovili, da so najugodnejše Delavska hranilnica, NKBM, SKB in Gorenjska banka. Tako so zbrali bančne ponudbe za limit v višini 1500 evrov, ki ga potrošnik odplača v enem letu. Razlika v stroških med najbolj in najmanj ugodno ponudbo je dobrih 60 evrov, razlika med najugodnejšo in povprečno ponudbo pa je približno 25 evrov.

Vir: ZPSimage

Menjava banke?

V ZPS na vprašanje ali zaradi limita menjati banko ali ne, odgovarjajo, da je priporočljivo o tem razmisliti, a pri tem primerjati stroške bančnega računa in drugih storitev. A dodajajo, da je najboljša rešitev, če izrednega limita sploh ne vzamete, ampak raje razmislite o drugih možnostih. 

Deli s prijatelji