ODLOČITEV

Likvidacija Probanke in Factor banke

Objavljeno 06. september 2013 20.46 | Posodobljeno 06. september 2013 20.46 | Piše: STA, S. J.

Banki sta se nekaj časa neuspešno trudili okrepiti svoj kapital.

Finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Banka Slovenije se je odločila za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke, je na novinarski konferenci med današnjo sejo vlade povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Minister za finance Uroš Čufer je pojasnil, da je vlada odobrila poroštvo za zagotavljanje likvidnosti obema bankama.

Kdo bo sestavljal izredno upravo?

Banka Slovenije je v obeh bankah imenovala izredno upravo, in sicer je v Probanki predsednik uprave Imre Balogh, člana uprave pa Igo Gruden in Marko Novak, v Factor banki pa je predsednik uprave Klaus Schuster, člana uprave pa Matevž Slapničar in Vitomir Krašovec.

Za uvedbo postopkov so se odločili zaradi neizpolnjevanja pričakovanj po krepitvi kapitalske ustreznosti, dolgotrajnega postopka dokapitalizacije in šibke likvidnosti, ki se je poslabševala, je povedal Jazbec. Namen je krepitev stabilnosti v preostanku bančno-finančnega sektorja v Sloveniji in zaščita vseh varčevalcev v slovenskem bančnem sistemu, je dodal.

Banki bosta do prenehanja normalno poslovali, postopek lahko traja tudi dve do tri leta, je dejal Čufer.

Za varčevalce poskrbljeno

Država je za Probanko odobrila poroštvo 490 milijonov evrov, za Factor banko pa 540 milijonov evrov. S poroštvom bodo črpali posojilo za zagotavljanje likvidnosti in izplačilo vseh vlog varčevalcem.

Deli s prijatelji