POŽAR

Ležal v bolnišnici, zidanica pa gorela

Objavljeno 02. marec 2017 18.45 | Posodobljeno 02. marec 2017 18.45 | Piše: Aleksander Brudar

Požar je Francu Plevniku vzel 25 let truda in žuljev na Moravški Gori. Ogenj je najprej opazil sosed gasilec, saj so po zraku letele saje.

Požar je Francu Plevniku v nekaj minutah vzel 25 let truda. Foto: Marko Feist

MORAVŠKA GORA – »Petindvajset let trdega dela je šlo v zgolj nekaj minutah v nič.« To so besede 72-letnega Franca Plevnika iz Spodnjih Pirnič pri Medvodah, ki je v nedeljo nekaj po eni uri popoldne ostal brez zidanice oziroma hiše na posestvu v kraju Moravška Gora pri Litiji. Zajel jo je požar, ki ga je na srečo še pravočasno opazil domačin gasilec, ki živi na hribu nad njo, saj bi se v nasprotnem primeru kaj hitro razširil še na druge, pomožne objekte. To bi bilo za Plevnika še dodaten udarec. Že ta požar, kot so nam povedali na PU Ljubljana, je povzročil za več deset tisoč evrov škode.

Plevnika, s katerim smo govorili na njegovem domačem naslovu v Spodnjih Pirničah, v tistem času ni bilo na Moravški Gori. Bil je v bolnišnici na operaciji kolka. Bližnjega soseda je tako prosil, ali bi lahko v tem času oziroma ves prejšnji teden poskrbel za njegove živali in hkrati za posest s hišo vred. Nato pa je sledil njegov klic, in sicer v nedeljo oziroma dan pred Plevnikovim odhodom iz bolnišnice. »Poklical me je, da gori zidanica. Rekel sem mu, ali so gasilci obveščeni, in odgovoril mi je, da so,« se je spominjal Franc ter nadaljeval, da se je tja tudi sam odpravil v ponedeljek, a kaj več kot nemočno opazovati žalostno pogorišče ni mogel narediti.

Zagorelo pri električni omarici

»Po videnju prvih gasilcev, ki so prišli na kraj dogodka, naj bi se požar začel ob zunanji električni omarici in se nato razširil deloma v prostor oziroma v notranjost in deloma proti kurišču za lončeno peč,« nam pove sogovornik. Razloži nam, da ga je, kot že rečeno, najprej opazil gasilec, ki tam živi nad njim. Sprva je mislil, da sneži, nato, ko je bolje pogledal, pa ugotovil, da so saje. »Takoj se je odpravil z avtomobilom in se pripeljal do hiše,« nam še pove sogovornik, ki se vsem gasilcem in sovaščanom iskreno zahvaljuje za vso pomoč. Z ognjenimi zublji so se borili gasilci iz štirih prostovoljnih gasilskih društev, in sicer iz Litije, Gabrovke, s Polšnika in iz Tihaboja. »Nastala je velika materialna škoda, saj so uničeni streha, velika 12 krat 8 metrov, in vsi prostori razen enega. Gasilci so ostali na požarni straži,« so v nedeljo zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Plevnik pravi, da je v hiši pogorelo prav vse. Ne samo da je popolnoma uničena vsa notranja oprema oziroma da je ta čisto nerazpoznavna, temveč tudi vsi dokumenti, spominki, fotografije, slike. V hišo je vsa ta leta vlagal ves svoj denar in trud, temu se je morala prilagajati tudi družina. Od njegove upokojitve je minilo že pet let in mislil je, da bo lahko na stara leta užival v sadovih dolgoletnega truda. Na posestvu, ki svojo lepoto oziroma pravljičnost pokaže predvsem spomladi in poleti, ima Plevnik kozo, ovco, račke in kokoške, občasno pa tudi psa Kika. Poleg tega ima vinograd pa jablane in druga sadna drevesa. Hiša, ki je pogorela do tal, je bila sodobno opremljena, in sicer s čim manj vpliva na okolje. »Stoji na sončni legi, zato so bili tam sončni kolektorji, imela je sodobno ogrevanje na drva, s pečjo na pirolizo. Tako je bilo zagotovljeno racionalno ogrevanje,« nam razloži.

V sozvočju z naravo

Tamkajšnje zemljišče je odkril čisto po naključju. Bilo je konec 80. let prejšnjega stoletja, ko je v Delu zasledil oglas o licitaciji. Do te sta bili le še dve uri, zato je takoj sedel v avtomobil in se odpravil na Moravško Goro licitirat, čeprav parcele sploh še ni videl v naravi. Po priklopu vodovoda kakšno leto zatem je počasi začel urejati vse potrebno, da bi se tja lahko umaknil pred mestnim vrvežem. Pove nam, da je šlo za neke vrste uresničevanje njegovih želja iz mladosti. Pridobil je gradbeno dovoljenje za zidanico. »Nisem je gradil zaradi stanovanja, ampak zaradi kmetijske dejavnosti,« pojasni in nadaljuje, kako je nato posestvo iz leta v leto začelo počasi pridobivati ta pravljični značaj in kako je na njem ves ta čas izvajal aktivnosti v sozvočju z naravo. »Ta raznolikost omogoča neko sonaravno bivanje,« je še dejal.

Glede požara so nam na PU Ljubljana povedali, da so bile pri ogledu ugotovljene določene nepravilnosti na dimniškem sistemu, zaradi česar se preiskava nadaljuje tudi v smeri sumov storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti zoper neznanega storilca.

Deli s prijatelji