REKORDNO

Letošnja najtežja buča ima rekordnih 477 kil

Objavljeno 18. september 2012 14.38 | Posodobljeno 18. september 2012 14.39 | Piše: Jože Miklavc

V Mozirskem gaju je tudi letos zmagal Janko Lovše iz Trebnjega.

Ivo Milovanović in Milan Medved 477-kilogramske buče še premakniti nista mogla.

MOZIRJE –  Mozirski gaj je v tem času spet izjemno lep, privlačen in poln svetlobnih in barvnih kontrastov. Zlatozelene trate, ob njih cvetoče gredice, razstavljeni etnografski objekti, v tem času pa tudi na tisoče bučk in velikih buč ter ogromnih buč velikank. Ogled ponuja izjemno doživetje sožitja narave in marljivih rok vrtnarjev, ki jih vodi Elica Bele, hčerka prvega mozirskega vrtnarja Jožeta Skornška. V Mozirskem gaju so minulo soboto ob odprtju letošnje velike razstave bučk in buč, stehtali najtežje njivske buče in pridelovalcem najtežjih buč v državi podelili priznanja in lepe nagrade.

Tehtanje pod nadzorom sodnikov

Tehtanje na precizni tehtnici sta tudi tokrat nadzorovala stroga sodnika, direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved ter domačin iz Mozirja, športni komentator Ivo Milovanović. Po stehtanju 26 tekmovalnih buč velikank je postalo jasno, da je lanski zmagovalec in slovenski rekorder Janko Lovše iz Trebnjega, z bučo velikanko sorte atlantic gigant premagal vse, celo samega sebe. V njegovi odsotnosti so stehtali letošnji pridelek. Precizna tehtnica je pokazala neverjetnega 477,6 kg, torej kar 20 kg več kot njegova lanska buča. Velikanko, težko 360,1 kilograma, iz (gensko nespremenjenega) semena iste mame kot Lovšetova je pridelal mladi glasbenik iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, Martin Jehart, ki je po uspehu dejal: »Potrebni so bili skrbno in obilno zalivanje, dognojevanje, zaščitno škropljenje, za kar je bila v letošnji suši porabljena več kot gasilska cisterna vode.« S težo 334,2 kg se je veselo postavljala družina Kapš iz Novega mesta, Rudi Ameršek iz Sevnice je stehtal bučo z 286,6 kg, Konjičan Bogdan Strelc pa je bil s petim mestom ponosen na svoj skoraj 250-kilogramski pridelek.

Mihu Fajfarju iz Slatine v občini Šmartno ob Paki, ki je imel posajeno bučo pri svojem vinogradu v Kolovratu v sosednji občini Mozirje, pa je nepridiprav njegovo lepotico razrezal v času dozorevanja tako, da so o tem obvestili celo mozirske policiste. Kljub temu je na razstavo v Mozirski gaj pripeljal drugo, 90-kilogramsko oranžno lepotico. Še to: v Mozirskem parku cvetja bo razstava odprta še vse do 7. oktobra. 

Sorta atlantic gigant

Janko Lovše iz Trebnjega je lani v Avstriji z bučo iste sorte, težko kar 550 kg, postal absolutni prvak ter s tem rezultatom za kar 41 kg premagal avstrijskega državnega prvaka. Letos se ne bo potegoval za laskave mednarodne nagrade, saj je vzgojil zgolj rekorderko, ki je zdaj razstavljena v Mozirju. Diskretno nam je dejal, da tudi zato, ker zaradi bolezni enega od sinov (menda boleha za levkemijo), preprosto ni imel ne volje ne časa, da bi se ukvarjal z več bučami.

Deli s prijatelji