DRŽAVE PROSLAVE

Letos le proslave, ki nas ideološko ne delijo

Objavljeno 11. april 2012 17.55 | Posodobljeno 11. april 2012 17.55 | Piše: S. J., STA

Praznovali bomo le dan samostojnosti in enotnosti, ker njuno praznovanje po mnenju vlade ne sproža ideoloških delitev.

Državne proslave so za tiste v parterju, ne za tiste v ložah.

LJUBLJANA – Vlada je že marca sklenila, da se bomo v duhu varčevanja odpovedali tudi nekaterim proslavam – letos si tako lahko obetamo le dve: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Po oceni vlade sta ravno dan državnosti in dan samostojnosti in enotnosti praznika, ki najbolj neposredno obeležujeta mejnike slovenske državnosti, zato ravno praznovanje teh dveh praznikov ne sproža ideoloških opredelitev in delitev.

Kriva časovna stiska

Generalni sekretariat vlade je povedal, da je bila odločitev zaradi časovne stiske sprejeta brez sodelovanja zainteresirane javnosti, saj bi moral biti koledar proslav določen že decembra lani, pa žal ni bil. Sredstva, namenjena za organizacijo državnih proslav, se bodo v skladu s sklepom vlade znižala za 50 odstotkov. Na državni ravni letos tako ne bomo obeležili dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije. Vlada pa ne vidi ovire, da se zunaj okvira državnega proračuna organizirajo tudi proslave drugih praznikov.

Bevk vladi očita nerazumevanje pomena identitete

Poslanec Samo Bevk je na vlado naslovil poslansko pobudo, v kateri vlado poziva, naj znova prouči to odločitev in se pred dokončno odločitvijo posvetuje z zainteresirano javnostjo. Vlado je še pozval, naj zagotovi obeležitev tudi drugih prazničnih dni, torej dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije, in način izvedbe proslav prilagodi finančnim možnostim.

Bevk je vladi še očital, da je z odločitvijo pokazala nerazumevanje pomena identitete za prihodnost države in po nepotrebnem zašla na polje ideološkega boja. Poleg tega je iz procesa odločanja povsem izključila širšo javnost.

Deli s prijatelji