PRVI DAN

Letos 15.400 brucev

Objavljeno 01. oktober 2014 09.45 | Posodobljeno 01. oktober 2014 09.45 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: študij bruci

Okoli 90.000 mladih začenja novo študijsko leto.

Tisti, ki želite štipendijo, se lahko prijavite do 8. novembra.

LJUBLJANA – Okoli 90.000 mladih začenja novo študijsko leto. Med njimi je okoli 15.400 brucev, ki so se v letošnjem prvem in drugem roku vpisali v prvi letnik študija. Ministrica Stanka Setnikar Cankar ob začetku leta poudarja, da študij igra pomembno vlogo pri zagotavljanju ustreznih kompetenc in znanj bodočih diplomantov v visoko razviti družbi.

V poslanici študentom ob začetku študijskega leta je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Setnikar Cankarjeva poudarila, da je znanje gibalo napredka. Študente poziva, naj študij vzamejo z vso resnostjo od samega začetka in poskušajo izkoristiti vse prednosti, ki jih ta prinaša. Kot je napovedala, namerava v visokošolsko zakonodajo vnesti nove smeri, ki bodo omogočale kakovosten razvoj visokega šolstva.

Na več univerzah in posameznih fakultetah so že dan pred začetkom študijskega leta pripravili sprejeme in različne prireditve, namenjene predvsem brucem. Ponekod bodo to storili še danes.

Letos je bilo v prve letnike študijskih programov v prvem roku sprejetih 11.947 študentov, v drugem pa 3478. Danes bodo na spletnih straneh visokošolskih prijavnih služb posameznih univerz in na spletnih straneh visokošolskih zavodov objavili še podatke o prostih mestih za vpis v tretjem prijavnem roku.

Na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na samostojnih visokošolskih zavodih so sicer za študijsko leto 2014/2015 razpisali 20.871 vpisnih mest za redni in izredni študij, kar je 695 manj kot leto prej.

Deli s prijatelji