V MORJE

Leto so začeli s skokom v morje

Objavljeno 02. januar 2014 08.36 | Posodobljeno 02. januar 2014 08.36 | Piše: Janez Mužič

Na novoletnem skoku v Portorožu se je zbralo kar 360 kopalcev iz desetih držav.

Ogrevanje. Foto: Janez Mužič

Po kakih dveh, treh minutah poguma so bili vsi junaki zunaj. Pred tem so se z razgibavanjem malo ogreli, nato pa jih je večina takoj drzno poskakala v morje, medtem ko so se tisti bolj previdni vanj podali počasi po stopničkah in kdo tudi dokaj obotavljajoče se in boječe. Ko so bili v vodi, je bilo slišati nemalo vriskanja, vzdihovanja, cviljenja in tudi stokanja. Voda je imela včeraj 11 stopinj, zrak kakšno stopinjo več, a jih kljub temu presenetljivo ni bilo malo, ki so se nekaj ur po novem letu in ob glasnem spodbujanju približno tisoč radovednežev odločili za zimsko kopanje.

»Lani sem skočil dvakrat, letos trikrat,« je bil dobre volje Bojan Mežnaršič Iz Ljubljane, ki je za hec s seboj prinesel napihljivo račko in čolniček. Poleg sta bila zakonca Andreja in Marko Zebec iz Celja, ki sta se prvič odločila za ta pogumen vstop v novo leto. Skupina fantov iz Domžal je povedala, da so prišli iz dobre volje in da se malo pohecajo, družina Radivojevič iz Ribnice pa za to, da čim bolje začnejo leto. Najmlajši so bili stari okoli štiri leta, najstarejši pa je bil 84-letni Rihard Knez iz Strunjana, ki pravi: »Imam težave s hrbtenico in plavanje v morju mi zelo pomaga.«

Marsikje v svetu je tam okoli novega leta tako kopanje tradicionalno in ne manjka jih, ki celo razbijejo led, da so lahko deležni tega »užitka«. Zimsko plavanje pa očitno postaja vse priljubljenejše tudi pri nas. Na novoletnem skoku v morje Športnega društva Sokol iz Ljubljane je tako hrabrih vsako leto več. Pred leti so jih našteli nekaj deset, lani 200 in letos jih je bilo kar 360. Na dan, ko jih nemalo zdravi mačka, so se včeraj ob 14. uri deseto leto zapored zbrali na prestižni plaži Meduza pred verigo hotelov LifeClass v središču Portoroža. Toliko jih pri nas doslej še ni bilo nikoli skupaj, prišli so iz desetih držav in nekateri med njimi so se tudi hudomušno našemili.

Sicer pa o kopanju v mrzlem morju pravijo, da je priporočljivo in zdravo. Ima blagodejen vpliv na počutje, prekrvitev in presnovo, dviga utrjenost in prag dovzetnosti za različne bolezenske vplive. Seveda ga odsvetujejo ljudem s slabo telesno pripravljenostjo ali visokim krvnim pritiskom. Je pa v Piranu kar nekaj domačinov, ki se z namenom utrjevanja podajo na tako kopanje vsak dan v letu, ne glede na letni čas in vreme. Pri tem se pohvalijo, da ne poznajo prehlada in drugih zimskih tegob.

Za vse korajžneže je bil skok v morje, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom piranskega župana Petra Bossmana, zabaven in prijeten začetek novega leta. Kot je povedal organizator Nino Cokan, je njihov namen, da športnikom na malo bolj nor način popestrijo 1. januar in da jih ta dan, ko večina doma lenari, spravijo ven v naravo.

Kopalce je po osvežitvi čakal še poseben ritual

Postali so ambasadorji novoletnega skoka v morje, saj so se ob kozarcu penine s potrdilom zavezali, da bodo skrbeli za neokrnjenost, čistočo in promocijo slovenskega morja. Deležni so bili tudi privlačnih daril, med drugim vstopnice za celodnevno kopanje v bazenih LifeClass Portorož, kupona za sladoled v kavarni Cacao, toplih juhic nissin, drugih pozornosti sponzorjev in nekateri so odšli domov še z izžrebanimi nagradami: z vikend izposojo škode, prenočitvijo za dve osebi v Hotelih Kempinski, bonom za tekaške copate treksta …

Dogodek je bil po nori portoroški noči uvod v popoldansko dogajanje, ki se je nadaljevalo z glasbeno skupino Kranjci, novoletno tombolo, spustom 200 vodnih lampijonov, animacijo za otroke in končalo z velikim tradicionalnim novoletnim ognjemetom na portoroški plaži.

 

Deli s prijatelji