VARČEVANJE

Leto 2015: črne napovedi za brezposelne

Objavljeno 14. december 2014 14.47 | Posodobljeno 14. december 2014 14.47 | Piše: STA, T. L.

Trend upadanja brezposelnosti zaradi reza v aktivno politiko zaposlovanja ogrožen.

Iskalci zaposlitve pred zavodom za zaposlovanje

LJUBLJANA – Leta 2015 bo za ukrepe aktivne politike zaposlovanja na voljo le 47,2 milijona evrov, medtem ko jih je bilo letos 104,6 milijona evrov. V programe naj bi bilo zato vključenih več kot polovico manj oseb, le okoli 15.400, je razvidno iz načrta, ki ga je ta teden potrdila vlada. Če ne bo dodatnih sredstev, se bo to pokazalo na brezposelnosti.

Denar bo za ...

Načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2015, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predvideva, da bo 15,6 milijona evrov za programe zagotovil evropski socialni sklad, 31,6 milijona evrov pa državni proračun.

Največ sredstev bo namenjenih za usposabljanje in izobraževanje. Med najpomembnejši programi bosta delovni preizkus za brezposelne osebe, mlajše od 30 let, ter motiviranje, izobraževanje, usposabljanje in spodbujanje zaposlovanja brezposelnih oseb in iskalcev zaposlitve z območja Pokolpja.

Predvideno je tudi izobraževanje in usposabljanje brezposelnih oseb, ki zajema pripravo in izvedbo aktivnosti nacionalnih poklicnih kvalifikacij, pridobivanje formalne izobrazbe in usposabljanje v različnih programih za pridobivanje novih veščin in znanj.

Prav tako bosta na voljo usposabljanje in izobraževanje zaposlenih za sofinanciranje programov izobraževanja in usposabljanja v podjetjih ter program neformalnega izobraževanja Projektno učenje za mlajše odrasle, ki mladim pomaga pri preseganju socialne osamelosti in jih spodbuja k nadaljevanju šolanja ali jim lajša pot do zaposlitve.

Poleg tega bo Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije izvajal tudi program Mentorstvo za mlade, katerega namen je spodbujanje prenosa znanj in izkušenj na novo zaposlene mlade ter medgeneracijskega sodelovanja. V letu 2015 bo v okviru programa potekalo samo financiranje projektov, izbranih na javnem povabilu v letu 2014.

Za nadomeščanje na delovnem mestu in delitev delovnega mesta sredstva v prihodnjem letu niso načrtovana.

V okviru spodbude za zaposlovanje so medtem načrtovana sredstva za zaposlovanje za pomursko regijo, območje Pokolpja, Maribora s širšo okolico in območje Radeč, Trbovelj in Hrastnika, in sicer v obliki povračil prispevkov delodajalcem.

V četrtem ukrepu (kreiranje delovnih mest) bodo najpomembnejša aktivnost javna dela, ki se bodo tudi v letu 2015 izvajala skladno s spremembami zakona o urejanju trga dela, po katerih se lahko vanje vključijo samo dolgotrajno brezposelne osebe.

Dodano vrednost javnih del naj bi še naprej predstavljalo spodbujanje socialnih podjetij za zaposlovanje ranljivih skupin brezposelnih oseb, nadaljevalo pa se bo tudi financiranje programov, namenjenih izvajanju pomoči pri odpravi posledic žleda in poplav iz začetka letošnjega leta.

Sredstva bodo namenjena še za izvajanje programa za spodbujanje zaposlovanja starejših brezposelnih in za njihovo večjo aktivnost na trgu dela.

Peti ukrep (spodbujanje samozaposlovanja) bo namenjen brezposelnim osebam, ki se želijo samozaposliti. V okviru tega ukrepa se bo financiral Program podjetno v svet podjetništva, ki bo mladim brezposelnim omogočal zaposlitev za določen čas, v tem obdobju pa bodo lahko razvijali svoje podjetniške ideje in se ob strokovnem vodstvu tudi usposabljali. Razlika med tem programom in nekoč popularnim programom Subvencioniranje samozaposlovanja je tudi v tem, da so mladi v času priprave na samozaposlitev zaposleni pri izvajalcih programa.

Glede na načrt bo zaradi manj razpoložljivih sredstev v ukrepe aktivne politike zaposlovanja prihodnje leto vključenih le 15.398 oseb (letos 35.134 oseb). Neposredno naj bi se zaposlilo 5383 brezposelnih.

Kaj pravi ministrica

Ministrica za delo Anja Kopač je že pojasnila, da je tako malo sredstev na voljo zaradi prehoda v novo finančno perspektivo 2014–2020. Sredstva iz te namreč še niso vključena. Kot je še dejala pred dnevi, zato »s težkim srcem pričakujejo«, kdaj bodo na voljo. Glede na informacije, ki jih ima, naj bi se to zgodilo septembra prihodnje leto.

Sama meni, da se bodo že pred tem, ko bo pripravljen rebalans proračuna, dogovorili o notranjih prerazporeditvah in za aktivno politiko zaposlovanja zagotovili dodatna domača sredstva. »Računam, da bo rebalans za 2015 sprejet januarja, februarja.«

Če bo na voljo ostalo zgolj 47,2 milijona evrov, se bo to po njenih besedah kmalu poznalo na stopnji brezposelnosti.

Stanje na slovenskem trgu dela se sicer letos počasi umirja. Slovenija je novembra zabeležila že deveti mesečni padec števila registriranih brezposelnih letos. Ob koncu minulega meseca je bilo registriranih 115.411 brezposelnih. Še konec januarja jih je bilo 129.843.

Deli s prijatelji