ZBIRATELJ

Letal ne pilotira, jih pa strastno zbira

Objavljeno 16. september 2013 22.30 | Posodobljeno 16. september 2013 20.43 | Piše: Darko Naraglav

Marjan Janežič Klampfar iz Prekope blizu Vranskega je velik ljubitelj in zbiratelj letalskih modelov ter drugih stvari, povezanih s civilnim letalstvom.

Marjan Janežič Klampfar. Foto: Darko Naraglav

Upokojenec Marjan Janežič Klampfar je nadvse predan in vztrajen zbiratelj modelov potniških letal, helikopterjev in drugih stvari, povezanih s civilnim letalstvom. Njegova zbirka trenutno šteje 78 letal in tri helikopterje letalskih družb z vsega sveta.

Kot mlad fant si je želel nadaljevati šolanje na letalski akademiji, vendar ga zaradi barvne slepote niso sprejeli. Veselje do letalstva pa je vseeno ostalo. V njegovi zbirki so poleg letal in helikopterjev tudi vozni redi letalskih družb (prvi Lufthansin iz 1971.), letalske vozovnice (prva iz 1967.), pregledna karta sveta z označenim izvorom prispelih maket in še kaj. Med predmeti iz aerozbirke rad izpostavi tudi svoje fotografije, na katerih je denimo v kabini airbusa A 320, v policijskem helikopterju eurocopter EC 135, v družbi pilotov angleške vojaške akrobatske skupine Rdeča puščica itd. V teh dneh pričakuje najnovejši model za zbirko – Gazprom Yak 42 iz Moskve.

Za obogatitev zbirke, ki je bila nazadnje javno na ogled na Vranskem v Schwentnerjevi hiši, ki je urejena kot muzej v spomin na ljubljanskega knjigarnarja ter založnika pesnikov in pisateljev slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja, je Janežič izdelal tudi maketo letališča, ki ga je poimenoval kar letališče Marjana Janežiča. Maketa v merilu 1 : 500 predstavlja vsakdanji utrip na velikem mednarodnem civilnem letališču. Zadnjo razstavo je obogatila tudi satelitska povezava z Letališčem Jožeta Pučnika na Brniku, kar je omogočilo, da so lahko obiskovalci prek računalnika spremljali trenutno dogajanje v slovenskem zračnem prostoru. 

Deli s prijatelji