RAZKRITJE

Lesna industrija utajila za 22 milijonov evrov davkov

Objavljeno 13. december 2012 21.32 | Posodobljeno 13. december 2012 23.03 | Piše: Mo. S., STA

Carinska in davčna uprava nameravata močno okrepiti nadzor nad lesno dejavnostjo in trgovino.

LJUBLJANA – Skupen carinski in davčni nadzor je po poročanju Televizije Slovenija in spletnega portala MMC v nadzoru trgovine z lesom na območju Slovenije, ki je trajal tri leta, ugotovil velik obseg dela na črno in za 22 milijonov evrov neplačanih davkov. Davčna in carinska uprava sta opravili okoli tisoč inšpekcijskih nadzorov.

Ogromne številke

Pri trgovini na debelo z lesom inšpektorji sumijo, da je bilo skoraj 20 odstotkov delavcev zaposlenih na črno. Še bolj presenetljive pa so številke, ki so jih inšpektorji ugotovili pri nadzoru samostojnih podjetnikov in kmetov. Pri vsakem nadzoru so namreč ugotovili v povprečju za več kot 22.000 evrov neplačanih davčnih obveznosti. Pri kmetih je ta številka presegla 51.000 evrov. Ugotovljena nezakonita dejanja so se nanašala zlasti na neknjižene prodaje lesa, neverodostojne odhodke, odhodke med povezanimi osebami, davčne vrtiljake, neupravičene stroške reprezentance, plačevanje zasebnih dolgov fizičnih oseb ter neplačevanje prispevkov zaposlenim.

Carinska in davčna uprava nameravata močno okrepiti nadzor nad lesno dejavnostjo in trgovino ter se povezati tudi s kolegi iz tujine ter gozdarsko inšpekcijo.

Končno stanje bo še hujše

Vodja sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij in register pri Davčni upravi RS Peter Jenko je pojasnil, da so glede na trenutne kadrovske vire davčne uprave pri nadzorih odkrili le del davčnih nepravilnosti, zato predvideva, da je ta znesek utajitve bistveno višji. O dejanskem znesku neplačanih davkov ni želel ugibati, a po njegovi oceni gre za večkratnike ugotovljenega zneska.

Napovedal je še, da bodo ugotovitvah obveščeni vsi organi, ki imajo kakršne koli pristojnosti na tem področju. Skupen carinski in davčni nadzor je sicer stekel leta 2009.

Deli s prijatelji