NA KOŽO

Les, led in mleko

Objavljeno 10. februar 2014 23.30 | Posodobljeno 10. februar 2014 23.30 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Ko gozdov ne bomo očistili, bo prišel lubadar in uničil še 30 milijonov kubikov lesa.

Jaroslav Jankovič. Foto: S.N.

Leto 2014 smo začeli s tisočletnim gozdnim polomom, uničenih je skoraj milijon hektarjev gozda. Polomljena drevesa tako rekoč nimajo industrijske vrednosti, večina bo šla za pelete, sekance in druge leporečnice za drva. Gozdarji ocenjujejo, da po gozdovih leži 5,000.000 kubičnih metrov lesa, več kot znaša običajni, načrtovani letni posek. Kaj bomo z njim?

Politika zadnjega desetletja je gozdarje postavila na stranski tir, nikomur v nobeni vladi se les naših gozdov ni zdel strateško pomemben. Lesna industrija je ob osamosvojitvi zaposlovala 85.000 ljudi, danes le še 20.000. Na leto pokurimo 1,5 milijona kubikov, prav toliko še porabijo ostanki naše industrije, preostale najboljše hlode izvozimo, terenski gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije pa nimajo več niti za potne stroške odkazovanja. Kako je mogoče, da so najbogatejši – gozdarji in lastniki gozdov – v resnici najrevnejši? Mar ni gozd suho zlato? Tako je bilo včasih, ko je bil nedotakljiv in so kmetje sekali pomalem: danes za kozolec, jutri za štalo, pojutrišnjem za nakup mladega konjiča in tako počasi naprej z dolgoročnim premislekom.

Prišli bodo trgovci z novci in morda kupili naša padla drevesa, a seveda krepko pod ceno. Lastnikov gozdov pa je v Sloveniji 400.000. Ob davkih in škodi se manjšim ne bo splačalo niti migniti s prstom. In potem, ko gozdov ne bomo očistili, bo prišel lubadar in po strokovnih napovedih uničil še 20 ali 30 milijonov kubikov lesa. Na zavodu za zaposlovanje pa je prijavljenih 300 gozdarjev. Škodo, ki jo je povzročila suša leta 2003, so sanirali celih osem let. In tokrat so pod težo ledu klecnili drogovnjaki in gozd potisnili nazaj za celih 40 let. 
Letos se tudi odpravljajo EU-kvote za mleko, trg je od zdaj naprej prost, pri nas pa prireja mleka upada, kmetij je vse manj. Irci so že leta 2010 plačali nekajdesetmilijonsko kazen zaradi presežkov mleka. Naslednje leto so plačali še več kazni. Rade volje. V omenjenih kazenskih letih so povečali matično čredo in uredili infrastrukturo, danes so pripravljeni za izvoz mleka na trge jugovzhodne Azije. Tako se to dela na tem svetu. 

Deli s prijatelji