NEDELJSKI IZLET

Lepotica ob Krki

Objavljeno 29. julij 2012 16.14 | Posodobljeno 29. julij 2012 16.15 | Piše: Drago Medved


Kostanjevica na Krki v sebi nosi nekaj svetovljanskega, kar presega rečne bregove.

Estetika dveh časov (foto: Drago Medved
).

Ni pomembno, iz katere smeri pridete v Kostanjevico. Kraj vas bo posrkal vase. Najprej vas bosta pozdravila oba mostova čez Krko. Nato se boste znašli na rečnem otoku starega mestnega jedra s cerkvijo sv. Jakoba. Ta baročna lepotica z romansko osnovo, kar že pri vhodu nazorno nakazuje portal, je šele začetek v slikovit sprehod skozi arhitekturno dediščino mesta, ki je nekoč imelo celo svojo gardo, že v času Spanheimov tudi kovnico denarja.

Mesto kulture

Malo naprej od cerkve je ostanek dvorca, najpomebnejše posvetne stavbe v kraju, katere zametki segajo v 16. stoletje. V njenem delu so uredili Lamutov likovni salon, ki se imenuje po kostanjeviškem rojaku, slikarju in grafiku Vladimirju Lamutu, in ki ga Galerija Božidar Jakac uporablja za občasne razstave. Pred dvorcem je fontana, od koder lahko na drugi strani vidite moderno skulpturo velike ribe. Vse v Kostanjevici vas bo ves čas opozarjalo, da ste v mestu kulture, še posebno likovne umetnosti.

Obiščite slikarjev atelje

Malo naprej je rojstna hiša dr. Ivana Oražma, velikega mecena medicinske fakultete v Ljubljani in neutrudnega spodbujevalca sokolskega gibanja. Na koncu tega dela mesta stoji poznogotska cerkev sv. Miklavža, v kateri so freske domačina Jožeta Gorjupa. V tem delu mesta je še več zanimivih stavb. Lahko obiščete tudi sodobnega akademskega slikarja Jožeta Marinča v njegovem ateljeju. Več o njem si lahko preberete na spletni strani www.marincjoze.si.

V osnovni šoli je Gorjupova galerija, ki jo je ustanovil nekdanji ravnatelj Vlado Smrekar, kostanjeviška legenda in dolenjski bard, deluje pa pod vodstvom Galerije Božidar Jakac, ki ima svoje prostore v nekdanjem cistercijanskem samostanu.

Galerija je paša za oči in dušo

Galerija ni na otoku, ampak je zunaj starega mestnega jedra. Ponuja vam pravo pašo za oči in dušo. Trenutno so na ogled stalne razstave del Božidarja Jakca, Toneta in Franceta Kralja, Jožeta Gorjupa, Janeza Boljke, Zorana Didka, Franceta Goršeta, Bogdana Borčiča in zbirke pleterskih mojstrov. V nekdanji samostanski cerkvi do januarja prihodnjega leta svoja dela v izjemni fluorescentni tehniki razstavlja zagrebški umetnik Tomislav Buntak.

Kjer si tradicija in sodobnost podata roko

V parku nekdanjega – danes obnovljenega in zelo lepo urejenega – samostana ter zunaj njegovih meja so številne lesene skulpture, ki nastajajo že od leta 1961 in so plod dela umetnikov z vsega sveta. Tradicija in sodobnost si tu podajata roke ter simbolizirata Kostanjevico kot živo prestolnico kulture. Sprehodite se med njimi, pogovarjajte se s temi bitji, katerih snovno hrastovo bistvo prihaja iz bližnjega Krakovskega gozda. Tudi ta vas bo sprejel in popeljal po Resslovi poti. Josef Ressel ga je kot gozdarski inženir izmeril in danes je naravna znamenitost z izjemno floro in favno. Ressel naj bi prav v Kostanjevici na Krki delal poskuse z ladijskim vijakom.

Kostanjeviška jama

Lahko obiščete tudi Kostanjeviško jamo, ki tu ni edina kraška jama, je pa edina na ogled. Kostanjevico obkrožajo številne kolesarske in pohodniške poti, vsak bo našel kaj zase. Lahko poletite tudi z balonom, vozite čoln po lepi zeleni reki ali pa sedite v senci in ne delate nič, a v Kostanjevici (več na spletni strani www.kostanjevica.si) je že to nekaj.

Deli s prijatelji