NA KOŽO

Lepo je v naši domovini biti mlad

Objavljeno 02. junij 2017 00.35 | Posodobljeno 02. junij 2017 08.51 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Melania Trump naj se z Barronom raje preseli v Slovenijo kot Washington.

Mladini cvete zdaj pomlad, lepo je v naši domovini biti mlad, se zaključi narodna pesem, predvsem v stari Jugi izkoriščana v propagandne namene. Ampak vse to res drži! Mednarodna organizacija Save the Children je včeraj objavila prvo poročilo o kakovostnem otroštvu, po katerem je na prvem mestu Slovenija skupaj z Norveško, sledijo pa Finska, Nizozemska in Švedska, Nemčija si z Belgijo, Ciprom in Južno Korejo deli komaj deseto mesto. Na repu lestvice so afriške države, zadnji je Niger.

Indeks Konec otroštva meri zdravje otrok, njihovo prehrano, dostop do šolanja, smrtnost dojenčkov, otroško delo, poroke, najstniško nosečnost in regionalne konflikte. In po vsem tem je otrokom najlepše pri nas – medtem ko se za najmanj 700 milijonov otrok po svetu otroštvo prehitro konča zaradi vojaških spopadov, slabega zdravja, podhranjenosti, zgodnje nosečnosti, otroškega dela, porok in izključenosti iz izobraževanja.

Toda: kaj pa potem, ko srečni, okroglo- in rdečelični Slovenček, ki mu ni treba šivati fuzbalskih žog in se bati, da bi mu na topli dom padla bomba, konča srednjo šolo ali fakulteto? Kaj potem, ko začne iskati službo in je ne dobi, sploh pa ne redne? In ko kot prekarec ne more dobiti kredita za stanovanje, avto, zato je še pri svojih tridesetih in celo več obsojen na hotel mama? In si družino osnuje deset let pozneje, kot bi bilo normalno? Dela pa do smrti, tudi zato, ker mu s 400 ali 500 evri penzije ni ne za živeti in ne za umreti? Kaj potem?

Na Norveškem, Finskem, Nizozemskem, Švedskem, v Belgiji in Nemčiji jim je jasno, kaj potem. Nič slabega: ako niso leni, bodo skoraj zagotovo imeli vsaj solidno, če ne odlično plačano službo, in vse, kar ta potegne za sabo, s streho nad glavo, avtomobilom, dopustom v eksotičnih krajih in dragim hobijem na čelu. Te države držijo kontinuiteto in je v njih lepo biti tudi odrasel in nazadnje – star. Zato se bo vse več srečnih Slovenčkov, ki so postali nesrečni Slovenci, selilo tja.

K nam pa naj Melania Trump, ji svetuje ameriški časopis Daily News, pripelje svojega sina Barrona, namesto da se selita iz New Yorka v Washington. ZDA so namreč po srečnem otroštvu šele na 36. mestu.

Deli s prijatelji