PRESKRBLJENI

Lepo je biti mariborski podžupan

Objavljeno 29. november 2012 08.10 | Posodobljeno 03. december 2012 11.22 | Piše: Aleš Andlovič

Le 26-letna mariborska podžupanja Astrid Bah živi v 250.000 evrov vrednem stanovanju. Za zaposlitev svoje hčerke je poskrbel tudi drugi podžupan, Milan Mikl.

Povzpetna podžupanja Astrid Bah (foto: Tadej Regent).

MARIBOR – Dva dni po zgodovinskih protestih proti mariborskemu županu Francu Kanglerju in njegovim mestnim političnim veljakom je v mestu ob Dravi precej mirno. Mnogi menijo, da gre za zatišje pred viharjem. Nove demonstracije so že napovedane za prihodnji teden in le upamo lahko, da se bodo končale z manj poškodb in prelivanja krvi. Šerif iz Dupleka se je umaknil na desetdnevni dopust, kjer naj bi premislil o svoji nadaljnji usodi, ta čas pa dirigentsko palico predal svoji desni roki, podžupanu Milanu Miklu. Nekdanjemu predsedniku Nogometnega kluba Dogoše in nekdanjemu predsedniku nadzornega odbora Sindikata strojevodij Slovenije pač Kangler v teh kriznih trenutkih najbolj zaupa.

Poznavalci razmer v politiki v mestu pod Pohorjem so že dlje opozarjali, da je »Kangler svojim (ne)prijateljem in prijateljem delil bombončke«. To so bili v obliki stolčkov v nadzornih svetih, komisijah ali na drugih vodilnih položajih.

Če so takšna ali drugačna darila dobivali manj bližnji, pa so njegovi neposredni sodelavci živeli v izobilju. Prva afera je zavrela okrog mlade, zdaj komaj 26-letne podžupanje Astrid Bah. Črnolasa mladenka je na politični sceni zasijala kot meteor. Njen vzpon se je začel s predsedniškim mestom podmladka SLS, leta 2010 se je kot kandidatka na županovi listi zlahka uvrstila v mestni svet.

Oktobra lani jo je župan imenoval za podžupanjo. Toda vzhajajoča zvezda Astrid Bah ni rasla le na politični sceni, ampak tudi v zasebnem življenju: najprej ji je Kangler posredoval službo v javnem stanovanjskem skladu, čeprav sploh ni izpolnjevala razpisnih pogojev, nato pa je sledila še večja svinjarija, saj ji je stanovanjski sklad plačal šolnino za pridobitev VII. stopnje izobrazbe. Izvedeli smo, da si je gospodična pred časom omislila nov dom, preselila se je v novo stanovanje pod Kalvarijo blizu stadiona Ljudski vrt. Njeno domovanje, ki naj bi se razprostiralo v dveh nadstropjih, naj bi bilo na trgu vredno več kot 250.000 evrov. Velika tajkunska zgodba za mlado ribo, ki se je komaj osamosvojila izpod starševskih peruti.

Afere glede stanovanj so v Mariboru že znane, pred sodiščem je, denimo, zgodba vedeževalke Karin Ježovita. Mariborski župan ji je v neprofitni najem oddal luksuzno stanovanje z dvema parkirnima prostoroma, potem ko je vedeževalka postala članica Sveta invalidov kot posvetovalnega telesa župana Mestne občine Maribor. Zanimivo, da je Kangler vedeževalko za članico sveta imenoval v juniju predlanskega leta, le nekaj dni pozneje pa ji je mariborska občina dodelila stanovanje. Zgodba dobiva epilog na sodišču, kjer poleg Kanglerja in vedeževalke na zatožni klopi sedi še Tanja Vindiš Furman, direktorica stanovanjskega sklada. V skladu, kot omenjeno, službuje tudi Astrid Bah.

Nič manj dobro pa ne gre drugemu podžupanu, Milanu Miklu, ki se je zasipal s funkcijami, predvsem v športu. Tam je aktiven tudi njegov sin Aljaž, za hčerko Nino pa je poskrbel drugače, saj je pred nekaj meseci dobila službo v mariborskem mestnem redarstvu. In to na povsem legalen način? Morda na papirju, vendar je najmanj dobro besedo zanjo založil oče.

***

Odziv mariborske podžupanje Astrid Bah na članek (nelektorirano)

Spoštovano uredništvo Slovenskih novic in novinar gospod Aleš Andlovič!

Na vas se obračam v zvezi s člankom, ki je bil objavljen dne, 29.11.2012, z naslovom »Lepo je biti mariborski podžupan« v tiskani in elektronski izdaji Slovenskih novic. Navedbe v članku so neresnične in zavajajoče za širšo slovensko javnost.

Dne 24.1.2012 sem na novinarski konferenci predložila dokaze o svoji izobrazbi in ostale dokaze, ki dokazujejo  verodostojnost moje zaposlitve na Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor. Enajst mesecev pozneje si še vedno upate brez moje vednosti zavajati javnost z lažnimi podatki in s tem mene prikazovati v slabi luči.

Navedbe v zvezi z mojo nepremičnino so neresnične in ste jih kot medijska hiša pred objavo dolžni preveriti pri pristojnih organih. Od vas nisem dobila nobenega vprašanja v zvezi z navedenim, zato vam na le-to nisem mogla odgovoriti. 

Glede svoje nepremičnine vas seznanjam, da sem lastnica dvosobnega stanovanja v velikosti 72 m2 neto bivalne površine, v katerem stanujem s svojim partnerjem Juretom Lisico. Vrednost nepremičnine je polovico manjša od navedene v članku. Nepremičnina se nahaja v eni etaži in ne v dveh, kot ste navedli. Kot zaposleni osebi, z nekaj letnimi delovnimi izkušnjami, sva si kot ostali državljani omogočila nakup nepremičnine, ki je v celoti kreditirano.

Zaupam vam lahko tudi to, da posedujem osebno vozilo v vrednosti borih 500 eur, letnik 2001.

Hvala in lep pozdrav,
Astrid Bah

Deli s prijatelji