IZUM

Lendavški policist izdelal pametno vizitko

Objavljeno 15. april 2012 13.53 | Posodobljeno 14. april 2012 22.21 | Piše: Oste Bakal

Tomislav Vučko, policist in ljubitelj računalništva, si je izmislil prav posebno vizitko.

Pametna vizitka, ki jo je izdelal za policijsko akcijo (foto: Oste Bakal).

36-letni Tomislav Vučko iz Lutvercev v Apaški dolini je diplomirani varstvoslovec, ki že 13 let nosi policijsko uniformo, trenutno pa službuje v Lendavi. Je velik ljubitelj računalništva in tehnike. »Vsakdo ima poleg službe tudi kakšno skrito željo, nekaj, kar bi rad počel in bil v tem uspešen. Tako je tudi med nami, policisti na Policijski postaji Lendava, kjer se nas večina poleg službe ukvarja s še kakšno dejavnostjo. Eni so športniki, drugi čebelarji, jaz pa imam rad računalništvo,« nam je razlagal Tomi, kot ga kličejo prijatelji.

Vzorčne vizitke

Na misel mu je prišla zanimiva ideja, da bi običajno vizitko, ki je ljudje v zadnjih letih sicer ne uporabljamo več tako pogosto, posodobil. Na njo bi spravil kopico podatkov, koristnih tako za tistega, ki vizitko daje, kot za tistega, ki jo dobi.

Tomijeva vizitka ima na koščku papirja poleg vseh podatkov o osebi, podjetju, društvu ali organizaciji še veliko več: na voljo je celotna predstavitev podjetja v tekstovni, slikovni, grafični in videoobliki. Tomi pojasni: »Ko iščemo na primer zidarja, imamo doma pet vizitk različnih mojstrov. Pozabili pa smo, kaj nam je rekel prvi zidar, sprašujemo se, kolikšen popust nam je obljubil drugi, in tako naprej ... Zato sem si izmislil dodatek na vizitki – QR-kodo, ki sem jo opazil na nekaterih trgovskih reklamah, na vizitkah pa ni prav pogosta, vsaj ne pri nas. Zidar, frizer ali prodajalec avtomobilov bi lahko imeli na hrbtni strani svoje vizitke kodo z videoposnetkom, ki bi strankam ponazoril njegovo delo.«

Izdelal je nekaj vzorčnih vizitk. Na sprednji strani so v kodi na levem delu osebni podatki, v desni QR-kodi pa je skrit videoposnetek. Na hrbtni strani vizitke je 3D-slika ali stereogram.

Cenovno dostopno

»Vse, kar potrebujemo, je pametni telefon z operacijskim sistemom android, ki ga ima že večina modernih prenosnih telefonov. Prednost takšne vizitke je tudi v tem, da je cenovno dostopna,« nam je še povedal Vučko. Cena navadne vizitke se običajno suče nekje okoli 50 centov za kos, cena njegove precej 'pametnejše' vizitke pa ne bi bila bistveno višja.

Tomi bi bil najveselejši, če bi se kdo odločil za serijsko izdelavo njegovih pametnih vizitk, tudi sam pa razmišlja o tem, da bi sprejel ta izziv in se lotil izdelave. Seveda ne bi bil policist, če s svojim znanjem ne bi pomagal tudi policiji. Sestavil je vizitki za policijski akciji Ne vozi, ko piješ! in Ne uporabljaj mobilnika med vožnjo.

Deli s prijatelji