NAJBOLJŠI

Lenarčič premagal Felixa Baumgartnerja

Objavljeno 21. junij 2013 20.12 | Posodobljeno 21. junij 2013 20.14 | Piše: STA, Mo. S.

Pilot Matevž Lenarčič se ponaša z nazivom najboljšega svetovnega pilota leta.

Matevž Lenarčič.

LJUBLJANA, PARIZ – Matevž Lenarčič je na izboru Flightglobal Achievement Awards v kategoriji za najboljšega svetovnega pilota leta prejel največ glasov in zmagal v hudi konkurenci. Podelitev nagrad je potekala v torek v Parizu, na letalskem srečanju Paris Air Show, največji letalski prireditvi v Franciji, so sporočili iz Pipistrela.

Med nominiranci so bili tudi Felix Baumgartner, ki je skočil s padalom iz vesolja, posadka helikopterja, ki je moral zasilno pristati v Severnem morju, ko je rešila vseh 14 potnikov, in ekipa kontrolorjev NATS Olympics Team, ki je urejala zračni promet na letališčih med olimpijskimi igrami v Londonu. Prav zato ima zmaga slovenskega pilota še toliko večji pomen.

Preletel severni pol

Matevž Lenarčič je bil nominiran zaradi svojega izjemnega dosežka – leta 2012 je že drugič obletel zemeljsko oblo z ultralahkim letalom. Na svoji poti je prečkal ekvator kar šestkrat, preletel 80.000 kilometrov, prečkal skoraj 60 držav in preko 120 narodnih parkov. Preletel je tri oceane in pet najvišjih vrhov celin vključno z Mt. Everestom, pristal pa je tudi na Antarktiki, kar je sploh prvi pristanek ultralahkega letala na tej celini. V letošnjem letu je opravil še en izjemen polet – preletel je tudi severni pol in tako dosegel nov mejnik v letalstvu. Slovenski pilot je s temi dosežki prepričal največje število ljudi, ki so mu tako dali svoj glas in ga pripeljali do zmage.

Zadovoljni so tudi v ajdovskem Pipistrelu, saj je Lenarčič ob vseh podvigih uporabljal njihovo letalo in s tem »znova dokazal, da sta s Pipistrelom odličen tandem, za katerega ovire v letalstvu sploh ne obstajajo več«.

Deli s prijatelji