WORDFLIGHT

Lenarčič po 11 urah pristal na Francoski Polineziji

Objavljeno 24. februar 2012 18.33 | Posodobljeno 24. februar 2012 18.34 | Piše: Mi. S., STA

Polet je bil zaradi močnih severozahodnih vetrov zelo zahteven in nevaren.

Lenarčič in Virus SW 914.

LJUBLJANA – Matevž Lenarčič je v četrtek nadaljeval svoj polet čez Pacifik. Polet je bil ponovno zelo dolg in izjemno zahteven. Po dobrih 11 urah poleta z Velikonočnih otokov je pristal na 2771 kilometrov oddaljenem letališču Toetegegie na otoku Mangareva v Francoski Polineziji.

Polet je bil zaradi močnih severozahodnih vetrov zelo zahteven in nevaren. Kljub temu da je bil let načrtovan zelo natančno, je bilo vmes nekaj manjših in krajših zavojev z načrtovane poti zaradi vremenskih nevšečnosti. Močna nevihtna fronta, ki je segala od morja pa do višine približno 4300 metrov, je ovirala polet, a se ji je Lenarčič ob pomoči svoje ekipe spretno izognil.

Naslednji polet: 1660 kilometrov do Tahitija

»Vsi smo si oddahnili, ko je mali Pipistrelov Virus SW 914 končno pristal na trdnih tleh sredi Tihega ocena Francoske Polinezije,« je ekipa World Green Flight zapisala v sporočilu za javnost.

Lenarčič bo v naslednji etapi poletel do Tahitija. Čaka ga 1660 kilometrov poti in predvidoma dobrih sedem ur letenja.

Na polet, ki so ga organizatorji poimenovali GreenLight WorldFlight, se je Lenarčič pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral januarja trikrat prestaviti. Na svoji poti bo šestkrat preletel ekvator, prečkal več kot 60 držav na sedmih celinah, med drugim tudi Antarktiko in najvišji vrh sveta Mount Everest, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Polet je ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo.

Deli s prijatelji