NA SLEDI

Leljak slovenskim kriminalistom predal dokumentacijo o likvidacijah

Objavljeno 14. januar 2014 19.47 | Posodobljeno 14. januar 2014 21.10 | Piše: STA, M. U.

Zadevo že obravnava tudi okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Publicist Roman Leljak. Foto: Oste Bakal

LJUBLJANA – Publicist Roman Leljak je bil po ponedeljkovem pogovoru s celovškimi kriminalisti danes vabljen še k slovenskim kriminalistom. Tudi njim je predal arhivsko dokumentacijo v zvezi z usmrtitvijo dveh hrvaških emigrantov v 70. letih prejšnjega stoletja. Zadevo že obravnava tudi pristojno ljubljansko tožilstvo. Leljak je na podlagi dokumentov iz Arhiva RS v minulih dneh razkril podrobnosti usmrtitev hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v 70. letih prejšnjega stoletja, za kar naj bi bili odgovorni pripadniki nekdanje Službe državne varnosti(SDV). Načelnik službe v Sloveniji je bil v 70. letih prejšnjega stoletja Janez Zemljarič

 image

Policija: gre za primere, ki so časovno oddaljeni z obsežno arhivsko dokumentacijo

Na policiji so potrdili, da so opravili razgovor z osebo, ki je doslej zbirala arhivsko gradivo. Ob tem tudi podarjajo, da so zbiranje informacij in preverjanje teh primerov začeli takoj, ko so jih zaznali, torej že v času, ko so se pojavili v javnosti. Najprej so se povezali z vrhovnim državnim tožilstvom, pozneje pa še z okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani, in sicer zaradi pridobitve strokovnega mnenja oz. uskladitve nadaljnjih ukrepov. »Pri tem poudarjamo, da gre za primere, ki so časovno oddaljeni,« so zapisali na policiji.

Ob tem napovedujejo, da bo policija v teh primerih izvedla vse preiskovalne aktivnosti, ki so skladne z zakonodajo. Kot navajajo, bo policija zagotovo zbrala obvestila, ki bodo organom pregona podlaga za odločitev o morebitni uvedbi kazenskega pregona, torej tudi za ustrezno kazenskopravno kvalifikacijo, od česar so odvisni zastaralni roki. Ob tem zagotavljajo, da bo policija z vsemi potrebnimi podatki pomagala tudi avstrijskim varnostnim organom, če jih bodo zanje zaprosili.

Zadevo že obravnava tudi okrožno državno tožilstvo v Ljubljani

Kot so pojasnili na tožilstvu, so jim zaprosilo Generalne policijske uprave (GPU) z vrhovnega državnega tožilstva posredovali pretekli četrtek. Ljubljansko tožilstvo je zadevo dodelilo v proučitev in odločitev pristojni okrožni državni tožilki, so še zapisali.

Gorenc Leljaku očita izmišljotine

Zaradi umora Crnogorca je Leljak sicer že novembra vložil kazensko ovadbo zoper tri ljudi, med drugim zoper Silva Gorenca, ki je vodil zvezno SDV. Ta je danes za Svet na Kanalu A zanikal vpletenost v ugrabitev Crnogorca.

»Gospod Leljak si izmišljuje, dodaja in falsificira,« je povedal Gorenc. Po poročanju omenjene televizije je izrazil pripravljenost na sodelovanje s slovenskimi in avstrijskimi preiskovalci.

Deli s prijatelji