NACIONALISTIČNO

Le zato, ker je iz Bosne, so premlatili sošolca?

Objavljeno 17. december 2014 18.35 | Posodobljeno 17. december 2014 18.36 | Piše: Iztok Umer

Incident na Osnovni šoli Deskle pri Novi Gorici vse bolj odmeva.

Ravnatelj Vojko Simšič. Foto: Iztok Umer

DESKLE – Je desetletni petošolec Osnovne šole Deskle tarča šikaniranja, maltretiranja in tudi fizičnih napadov, ker se je z mamo in bratom šele avgusta preselil iz Bosne v Slovenijo, kjer že sedmo leto dela oče, in se je družina odločila, da po toliko letih ločenega življenja zaživijo skupaj? Je bil fizični obračun z njim pred slabimi tremi tedni med šolskim odmorom izraz nacionalne nestrpnosti ali zgolj prenapetosti dveh, treh sošolcev, ki so si fanta vzeli za žrtveno jagnje? Jim bo v šoli uspelo zgladiti zadevo in vzpostaviti običajne razmere? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo vodstvo šole, policija in center za socialno delo, potem ko se je zgodil neljubi incident na šoli.

Šola zvezanih rok

»Ne, zadeve nismo hoteli pomesti pod preprogo, seveda je tudi nismo želeli obešati na veliki zvon. Zavedamo se, da smo majhen kraj in šola, kjer nobena stvar ne ostane prikrita. Po najboljših močeh se trudimo, da bi vso zadevo zgladili, vendar gre za izjemno občutljivo stvar, pri kateri imamo tudi zvezane roke,« je razgovor o neljubem dogodku začel ravnatelj Vojko Simšič.


Odziv Zveze prijateljev mladine Slovenije: Gre za kršitev otrokovih pravic

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) obžalujemo, da prihaja do tovrstnih dogodkov, in vztrajno zagovarjamo, da mora biti šola prostor, kjer je poskrbljeno za spoštovanje otrokovih pravic iz Konvencije o otrokovih pravicah. V 22. členu konvencije je med drugim zapisano, da bodo države pogodbenice otroku priseljencu z ustreznimi ukrepi zagotovile ustrezno varstvo in humanitarno pomoč pri uživanju veljavnih pravic, določenih s konvencijo in z drugimi mednarodnimi humanitarnimi akti ter akti o človekovih pravicah.

Zavedamo se, da je situacija, o kateri smo brali, kompleksna, da do takšnega ravnanja otrok privede veliko različnih dejavnikov. A ne smemo odstopati od tega, da se zagotovi varnost in enaka obravnava vseh otrok. Pri tem morajo sodelovati vse pristojne službe, šole pa so dolžne tovrstne dogodke prijaviti za to pristojnim organom in poiskati ustrezno strokovno pomoč, če se jim zdi, da situacije sami ne zmorejo rešiti.

V novembru smo praznovali 25. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, slišali smo veliko besed o spoštovanju otrokovih pravic, a takšne zgodbe, kot je omenjena, nam vedno znova postavijo ogledalo. Odrasli smo dolžni poskrbeti za varnost vseh otrok. Predvsem pa bodimo strpni, kot posamezniki, starši in družba. Šele takrat bomo lahko o tem učili naše otroke.

 

Po drugi strani mama žrtve pretepa pravi: »Odkar sem se avgusta s sinovoma preselila k možu v Deskle, je mlajši sin žrtev žalitev in maltretiranja vrstnikov. Razočarana sem, bojim se, zato z možem razmišljava o selitvi in menjavi okolja. Po treh tednih, ko so se nanj spravili sošolci, fanta težko spravim v šolo. Pritožuje se zaradi glavobola, večkrat bruha. Tudi danes je v šoli zdržal le eno uro, in potem ko je potožil zaradi glavobola, sem se odločila, da ga pospremim na pregled v zdravstveni dom. Zdravnica je opazila krvavitev zenice na enem očesu. Odredila je odvzem krvi, tako da bomo šele jutri vedeli za izvide,« je povedala mama.

Doma bruhal

In kaj se je v prostorih Osnovne šole Deskle zgodilo v četrtek, 27. novembra? Med glavnim odmorom so vsi fantje zapustili učilnico, le desetletni prišlek iz Bosne je ostal v njej. Ni se hotel družiti s sošolci, ker se je – ne prvič – počutil ogroženega. Sošolke so vadile neko igrico, sam je učiteljici povedal, da se bo igral v svojem kotu.

Ko je učiteljica zapustila razred, so vstopili dva ali trije sošolci in se začeli prerivati z njim in ga vleči iz razreda. Ali ga je kdo od zadaj prijel za roke, drugi pa pošteno udarjal, še ni povsem pojasnjeno. Kakor koli že, fant je prišel domov s številnimi podplutbami in ranami in začel bruhati, zato so ga odpeljali na pregled v šempetrsko bolnišnico. Po pregledu in slikanju je dežurni zdravnik poklical policijo in jim povedal zgodbo, ki so mu jo zaupali fant in starši.

Težavna generacija

»Pet dni je bil doma. Iz šole nas ni poklical nihče. Nihče se ni pozanimal, kaj je s fantom. Teden pozneje sta se sošolca, ki sta priznala, da sta ga napadla, lotila njegove razstavljene slike v razredu. S pestjo sta udarjala po njej. Pozneje so risbo odstranili, kar je sina seveda še bolj razžalostilo. Kako naj razumem sporočilo teh dveh sošolcev?« se sprašuje mama, ki pravi, da se stvari le stopnjujejo in da niso zalegli sestanek s starši in otroki in poznejši pogovori z rajonskim policistom in socialno delavko.

»Peti razred je res problematičen. Že od vrtca imamo z učenci z izjemo deklet težave. Lani sem razredništvo dodelil učitelju, ki mu izjemno zaupam. Problematične fante je nekoliko trše prijel. Vendar je to očitno imelo nasprotni učinek. Skupinica fantov je ustanovila nekakšno tajno društvo in zaprisegla. Na spominski steber pred šolo, na katerem so imena žrtev fašizma, je eden od njih pripisal še ime učitelja. Že lani smo razmišljali, da bi prešolali dva učenca, vendar moramo dobiti soglasje staršev in šol, kamor bi jih prepisali. To pa je težko doseči. Letos smo poleg fanta, ki je poleti prišel iz Bosne, v peti razred vpisali tudi ponavljavca. Gre za fanta iz problematične družine. Oče je vse lansko leto kljub poraznemu učnemu uspehu odklanjal dodatne učne ure. Kaže, da je ta fant na svojo stran pritegnil še nekaj sošolcev. Razočaran sem tudi nad drugimi starši, ki slepo verjamejo otrokom. Prepričani so, da so njihovi otroci žrtve, ne pa obratno. Na šoli se izjemno trudimo, da bi razmere uredili, vendar se tudi zavedamo, da brez sodelovanja staršev ne bo šlo,« je pojasnil Vojko Simšič, ki je že 17 let na čelu Osnovne šole Deskle.

Priznal je še, da so si zaradi incidenta na grbo gotovo nakopali tudi šolsko inšpekcijo, kar bo mogoče koristilo tako šoli kot staršem in učencem. »Take stvari se ne smejo ponavljati. Prepričan sem tudi, da naša šola ni imuna proti takim ekscesnim pojavom, upam le, da ne bodo začeli starši prihajati v spremstvu odvetnikov, kot se dogaja v nekaterih slovenskih krajih. Prepričan sem, da bomo razmere uredili, v skrajnem primeru tudi s prešolanjem problematičnih učencev, čeprav, kot sem že omenil, ta zadeva še zdaleč ni preprosta,« razlaga ravnatelj in dodaja, da so vsi problematični učenci tudi med odmorom na očeh učiteljev. Pravi še, da so njihovi petošolci z desetimi leti na pragu pubertete in da je skrajni čas, da najbolj problematičnim pristrižejo peruti. Žal bodo brez sodelovanja staršev to težko dosegli.

Deli s prijatelji