BANKA CELJE

Le še korak od podržavljenja še šeste banke

Objavljeno 25. april 2014 11.30 | Posodobljeno 25. april 2014 11.30 | Piše: STA, T. L.

Pred Banko Celje je odločitev o usodi njenega lastništva. Zanimanja med tujini vlagatelji menda ni.

LJUBLJANA – Banki Celje se bo danes iztekel rok za zagotovitev 160 milijonov evrov svežega kapitala. Če ga ne bo dobila, jo bo država kot šesto banko podržavila. Čeprav doslej zanjo ni bilo zanimanja, nekateri napovedujejo, da so se zasebni vlagatelji vendarle našli. Če jih ni, bo država banko postopoma združila s prav tako podržavljeno Abanko.

Banka Celje je lani imela 126 milijonov evrov izgube. Čeprav je zagotavljala, da vse od rezultatov obremenitvenih testov konec lanskega leta vodi postopke za kapitalsko okrepitev, je Banka Slovenije sredi marca odločila, da je primerna za državno dokapitalizacijo in prenos terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), če se do 25. aprila ne bo kapitalsko okrepila z zasebnimi sredstvi.

Medtem je banka izvedla dokapitalizacijsko skupščino, na kateri je njenih pet največjih lastnikov (državna banka NLB, Slovenska odškodninska družba, NFD 1, državna Abanka in Unior, ki je posredno v večinski državni lasti) potrdilo sklep o dokapitalizaciji. Pri tem so izključili prednostno pravico in povečanje osnovnega kapitala omogočili zainteresiranim investitorjem brez javne ponudbe.

Zanimanja med investitorji sploh ni

Banka doslej ni našla strateškega investitorja, od obstoječih lastnikov pa dodatnega kapitala ni pričakovati. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je nedavno dejal, da so ponudbe za dokapitalizacijo Banke Celje poslali na 38 naslovov potencialnih vlagateljev, a niso dobili niti enega odgovora.

Dnevnik pa je pisal, da naj bi se vlagatelji vendarle našli. Če bi država banko podržavila, bi NFD 1 izgubil nekaj manj kot 10 odstotkov delnic banke in slabih 13 odstotkov obveznic banke zadnje izdaje. Družbo za upravljanje NFD je novembra lani skupaj s turško skupino Neta Yatirim kupila družba tveganega kapitala Elements Capital Partners, ta pa dela vse, da bi rešila naložbo sklada, so povedali za časnik.

Na ministrstvu za finance so po pisanju časnika zanikali, da bi imeli dogovorjen pogovor s potencialnimi vlagatelji v Banko Celje, ki naj bi jih predstavljala družba Elements Capital Partners, prav tako se ti niso obrnili na Banko Slovenije. Če bi kateri od vlagateljev želel v Banki Celje opraviti skrben pregled, bi bili pripravljeni s postopki počakati, so zagotovili v Banki Slovenije.

V primeru podržavljanja Banke Celje – pred njo je država v celoti vstopila v lastništvo NLB, NKBM in Abanke Vipa ter v Probanko in Factor banko, ki ju čaka likvidacija – bi jo nato, kot je pred časom povedal finančni minister Uroš Čufer, postopoma združili z Abanko. Prvi koraki v tej smeri bi bili po njegovih besedah narejeni v drugi polovici letošnjega leta.

Deli s prijatelji