SREČANJE FOLKLORNIH SKUPIN

Le plesat me pelji na prekmurske ravnice

Objavljeno 10. avgust 2014 00.15 | Posodobljeno 10. avgust 2014 00.15 | Piše: Jaroslav Jankovič

Na prvem delu državnega srečanja folklor se je zavrtelo osem skupin.

Medtem ko se je nebo po Sloveniji zapiralo in smo hodili naokoli z dežniki, so folklorniki, zbrani v beltinškem parku, z ljudskimi napevi in urnimi koraki dež očitno pregnali tja daleč čez prekmurske ravnice.

V nedeljo, 27. julija, je bilo v Beltincih že deseto Srečanje odraslih folklornih skupin, ki ga pripravlja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) skupaj s KUD Beltinci, tokrat z naslovom Le plesat me pelji.

V to starodavno prekmursko naselje, kjer je v srednjem veku stala graščina s štirimi stolpi in vodnim, obrambnim jarkom, je pripotovalo osem izbranih folklornih skupin in gledalcem pripravilo nepozabno doživetje.

Štirinajst skupin obeh delov državnega srečanja (drugi del bo v Sežani 18. oktobra) so izbrali po ogledu posnetkov nastopov z območnih srečanj po vsej Sloveniji.

V prvem delu v Beltincih so tako nastopile skupine: Kulturno društvo Celjska folklorna skupina, Mladinska folklorna skupina Karavanke, Folklorna skupina Dragatuš, Folklorna skupina KD Marko iz Beltincev, Folklorna skupina Klas iz Horjula, Folklorna skupina Leščeček, KD Slavko Osterc iz Veržeja, Odrasla folklorna skupina Karavanke in Mlajša odrasla folklorna skupina FD Lancova vas.

Za ogrevanje je nastopila Folklorna skupina KUD Beltinci s plesno predstavo Naši muzikaši, nato so se zvrstile še druge, v revijalnem delu pa so nastopili gostje, Folklorni ansambel Komárňan iz Slovaške.

Navdušenje za folkloro se je močno povečalo

Nastopi izbranih so bili tako po izvirni koreografiji kot po tehnični doslednosti dokaj izenačeni. Kljub vsemu je na koncu treba izbrati najboljšega in tričlanska strokovna komisija ki jo sestavljajo Klemen Dovč, Saša Krajnc in Tanja Drašler so odločili, da si zlato priznanje vendarle najbolj zaslužita folklorni skupini Klas iz Horjula in skupina Leščeček iz Veržeja, oba vodja sta avtorja odrske postavitve.

Komisija je utemeljila, da so plesalci skupine Klas, ki jo vodi Marija Čipić Rehar, prikazali najbolj domišljeno odrsko pripoved z naslovom Na ples v sosednjo vas. Zgodba govori, kako se fantje zberejo na plesu, a pojavi se eden iz sosednje vasi, ki pogleduje za dekleti, izbruhne pretep... Poznavalka folklore Tjaša Ferenc nam je komentirala, da so tako komisijo kot gledalce plesalci navdušili z izjemno domiselno in dovršeno koreografijo pretepa.

Skupina Leščeček iz Veržeja pod vodstvom Marka Rusa je v plesu z naslovom Mladga fanta pod odejo predstavila en ples v več različicah. Komisija je odločila, da je bila to najbolje postavljena in dovršena koreografija.

Po nekajletnem zatišju se je navdušenje za folkloro v Sloveniji močno povečalo. »Trenutno imamo približno 520 folklornih skupin, veliko, a to tudi pomeni, da ima že vsaka vas svojo in so plesalci morda že preveč razpršeni,« pravi Ferenčeva. Poznavalci poudarjajo, da je kar več skupin trenutno na izjemno visoki ravni, na splošno pa skupine v zadnjem času več pozornosti posvečajo pripovedi in koreografiji.

Deli s prijatelji