NA KOŽO

Le kukavičji let 
nad Slovenijo

Objavljeno 21. marec 2013 23.15 | Posodobljeno 21. marec 2013 23.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Večina naših strankokratov se spreneveda, kot da bi imela Slovenija zaloge nafte.

Jadran Vatovec.

Kdor koli je predvčerajšnjim mazohistično spremljal parlamentarno razpravo pred glasovanjem o kandidatih za nove ministre, ki jih je predlagala premierka mag. Alenka Bratušek, si mora priznati, da je večini poslank in poslancev v veliki dvorani navideznega hrama slovenske demokracije uspelo – ste mislili, da to ni mogoče? – še dodatno znižati raven prepirljivih parlamentarnih monologov. Politična, finančna in gospodarska kriza gor ali dol, v glavah naših strankokratov je očitno vse po starem. Nastopajo, govorijo, se sprenevedajo in izzivajo drug drugega tako, kot da bi bila Slovenija enajsta izmed desetih srečnih držav (Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Libije, Irana, Iraka, Venezuele, Nigerije, Rusije in Kanade) z največjimi zalogami nafte na svetu. Kot da nam kuzla za zdaj še ne bi skakala v rit. Bomo pač načrpali malo več nafte, pa bo, a ne? Ne bo šlo.

Niste spremljali seje in ne morete verjeti, da je nenavadno veliko strankarskih veljakov na njej izgubilo stik z realnostjo? Bi se radi sami prepričali? Zadostovalo bo, da obiščete spletni naslov državnega zbora http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/ in preberete magnetogram pingpong razprav.

Prav v tem tednu nam je sicer TV Slovenija znova omogočila ogled filma Let nad kukavičjim gnezdom iz leta 1975, z Jackom Nicholsonom v legendarni vlogi R. P. McMurphyja. McMurphy, kajpak, ve, da je v norišnici, ne more (noče) pa se sprijazniti s tem, da ni mogoče ničesar spremeniti oziroma izboljšati. Hladen tuš doživi, ko mu sotrpini priznajo, da so skoraj vsi med njimi prostovoljno v takšni godlji. Hkrati spozna, da je laž celo domneva, da tisti, ki se vdajo v usodo in upoštevajo pravila, ne bodo imeli težav. Zelo podobno kot v tem filmu je danes tudi v Sloveniji: vse do takrat, dokler bo ljudstvo (volivci) pripravljeno prenašati in plačevati politike, ki se izživljajo nad našo presihajočo pravno in socialno državo, bo žal vse po starem. Dozdajšnji preživeti politični sistem pač ne more več ponuditi uporabnih, kaj šele koristnih odgovorov na izzive našega časa. Tudi zgolj nova vlada (tretja v poldrugem letu) ali še ene predčasne volitve ne.
 

Deli s prijatelji