STO ŽENSK NA TRIGLAV

Le dobro uhodite 
čevlje, preden 
naskočite Triglav

Objavljeno 12. julij 2016 09.00 | Posodobljeno 12. julij 2016 09.00 | Piše: Boštjan Fon

Žreb bo, kot vsako leto, določil stotnijo za pohod, zato brž izpolnite kupon.

Spet bomo rinili navkreber. Foto Boštjan Fon

LJUBLJANA – Tako kot pred desetimi leti bo naš pohod Sto žensk na Triglav na identičen datum, od 8. do 10. septembra. Ničkoliko hvalnic je bilo zapisanih in veliko preprostih pesmi iz srca spesnjenih, potem ko so se srečne ženske stotnije vrnile z vrha Triglava v varno dolino. Sploh ne dvomimo, da bo tako tudi v začetku septembra letos, ko se bo v organizaciji Slovenskih novic končal že 51. pohod Sto žensk na Triglav. Seveda bo treba za ta uspeh narediti marsikateri korak po strminah in se še prej uvrstiti v eno od zmagovalnih navez, ki jih bodo drugi septembrski konec tedna na vrh najvišje slovenske gore spremljali v vseh še tako nemogočih ostenjih preizkušeni gorski reševalci. Naše triglavanke pred odhodom izčrpno, prek osebnega pisma, podučimo in pripravimo na turo z informacijami in spiskom potrebnega v nahrbtnikih, ki so ga sestavili stari mački gorskega reševanja, in to čisto do zadnje nogavice. Ko se srečate z njimi, verjemite, ne boste hitele kot izgubljena čreda ovac v hrib. Vse gre nežno počasi, brez pretiranega sopihanja, če ste le malček pripravljene za korake navzgor. Kadar je nevarno, vas poleg gorskih reševalcev varujejo čelada, vponke, vrv. In da, tudi zdravnika in še medicinskega tehnika imamo v zboru spremljevalcev za pot na vrh vseh slovenskih vrhov.

Trening hoje navkreber

Tako kot prejšnja leta smo prvi razpis za letošnjo stotnijo objavili dovolj zgodaj, da se lahko resne kandidatke primerno vsestransko pripravijo na hribolazenje. Denarni prispevek, ki ga bodo vplačale izžrebane pohodnice, da bi bila njihova prijava res zanesljiva, ostaja že precej let enak; drugi del stroškov pokrijejo Slovenske novice. Vzpon na Triglav je seveda dokaj naporen, predvsem za tiste gospodične in gospe, ki na dolgo in strmo hojo po skalovju niso navajene. Seveda od vzpona, ki si ga marsikatera nadvse želi, nočemo nikogar odvračati, ampak le opozoriti, naj se nanj dobro pripravijo. Poti v breg, lahko le na sosednji hribček ali griček, so za pohodnice, ki gredo s Slovenskimi novicami na Triglav, mesec in pol pred vzponom primerne za trening hoje navkreber. Potrebna je vztrajnost ob večkratnem ponavljanju. Priporočamo, da se takšnega odmerka hribovskih korakov udeleženke pohoda Sto žensk na Triglav do septembrskega začetka poti z Rudnega polja lotevajo vsaj štirikrat na teden. Odsvetujemo dolgotrajne gorniške ture, bolj smotrne in precej bolj primerne so kratke in strme poti v dolžini ure, največ ure in četrt hoje, saj bodo pohodnice pridobile fizično moč, zagotovo bodo izgubile kakšen kilogram, pa še čevlje bodo dobro uhodile, kar je tudi pomembno. Da, posebno pozorni bodite na pohodno obutev, saj je naskočiti Triglav s popolnoma novimi čevlji slaba odločitev.

Resnično nam je vsako leto žal, da vseh prijavljenih ne moremo vzeti s seboj. Lahko poskrbimo le za stotnijo, ki jo bomo izžrebali.
 

 

 Vabljene!

Z drugimi izžrebanimi pohodnicami se boste v četrtek, 8. septembra 2016, popoldne zbrale na Rudnem polju na Pokljuki, v objektu EVOJO, kjer bo prva prenočitev, do tja vas izpred železniške postaje Lesce Bled pripeljejo posebni avtobusi. Spoznale se boste z organizatorji in spremljevalno ekipo pohoda ob predavanju o varni hoji v gore. Naslednja dva dneva se boste sprehajale, vzpenjale in malo plezale po Julijskih Alpah, vrhunec gorniške izkušnje s Slovenskimi novicami pa bo vzpon v petek, 9. septembra 2016, na najvišjo točko Slovenije, ob seveda primernih vremenskih in gorniških razmerah. Po prenočevanju v triglavskem domu Planika sledi v soboto, 10. septembra, vrnitev po isti poti. Če želite biti z nami na vrhu očakov kranjskih siv'ga poglavarja, natančno izpolnite prijavnico in jo, nalepljeno izključno na poštno dopisnico, najpozneje do 5. avgusta 2016 pošljite na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Sprejemamo tudi elektronske prijave na spletnem naslovu www.slovenskenovice.si. Tako kot vedno bodo več kot polovico primaknile Slovenske novice, stotak bo vaših stroškov. 

 

Deli s prijatelji