POMOČ DOBRIH LJUDI

Le če bi ji odrezali prste, bi dali denar

Objavljeno 16. april 2016 12.33 | Posodobljeno 16. april 2016 12.33 | Piše: Aleš Andlovič

Prvošolka Lana Beranič se je rodila z deformacijo stopal, pri petih letih je nosila št. 38.

MARIBOR – »Zdravstvena zavarovalnica bi nam financiranje posega odobrila le pod pogojem, da Lani odrežejo prste na nogah. Seveda smo se odločili proti temu,« je pogovor ob kavi začela Martina Beranič. Še kako se zaveda, da je njena sedemletna hčerka Lana ena redkih na svetu, ki imajo to bolezen: že od rojstva ima deformacijo obeh stopal ter hemangiome na nogah. Drugače povedano, zraščene in odebeljene nožne prste ter lise in tako imenovane krvne pike. Zato je njeno življenje drugačno in oteženo, Lana je prikrajšana za marsikatero radost njenih sovrstnikov.

Čeprav družini Beranič ni bilo z rožicami postlano, so se vselej nekako znašli. Mama in oče, Martina in Marjan, nista niti pomislila, da bi se s prošnjo za pomoč obrnila na medije, dokler se ni zgodilo naključje. Za njihovo žalostno zgodbo je namreč izvedela Saša, žena pevca Daniela Popovića. Ker sta zakonca Popović medijska človeka in ker se je je Lanina zgodba dotaknila, je navezala stik z Novicami – razpisali smo Krambergerjev sklad in pred kratkim Lani predali ček za 1000 evrov. Tudi z vašo pomočjo, drage bralke in bralci, smo vsaj malo pomagali Lani in njenim staršem pri zbiranju denarja za drago operacijo.

Američan privolil v poseg

Najbolj preprosta in razumljiva želja staršev je, da bi s kirurškim posegom poravnali, zožali in zmanjšali prste ter stopala in da bi Lana nekega dne normalno hodila. Takšna operacija bi, po njunih podatkih, stala med 60.000 in 80.000 evri, vendar sploh še ni mogoča. Ker ocene stroke niso enotne, želijo starši najprej pridobiti ustrezno oprijemljivo mnenje iz tujine. 
»Bili smo v bolnišnici svete Katarine na Hrvaškem, pa na otroški kliniki v Gradcu. Oboji so dejali, da bi bilo treba Lani vstaviti v prste vsadke, s tem bi ustavili rast. Bili smo že čisto blizu operacije na Hrvaškem, plastični kirurg je že prižgal zeleno luč, a je vse padlo v vodo, saj je tako odločil anestezist,« nam je razlagal Marjan Beranič.

Ker sta zakonca Beranič v medijih zasledila zgodbo dveletnega Reneja, ki so ga uspešno operirali v ZDA, sta po elektronski pošti navezala stik z dr. Drorom Paleyjem. 
»Obljubil nama je, da v začetku aprila pride v Rim, kamor smo Lano odpeljali na prvi pregled. Ameriški zdravnik jo je pregledal in se odločil, da jo bo operiral. Točen termin operacije še ni znan, nas bo pa o njem obvestil po elektronski pošti. Koliko bo potem stala operacija, je težko napovedati. A kar sva zasledila pri operaciji malega Reneja, je bila družina čez lužo tri mesece. Zagotovo bo to velik finančni zalogaj,« meni Marjan. Njegova žena Martina je prikimala, medtem ko je mala Lana iz svoje sobe prinesla čevlje.

Do denarja tudi s koncertom

»Zraščenost in odebeljenost prstov je bolezen, ki je resda že znana v svetu, prav tako bolezen lis in krvnih pik. Medicina pozna tudi primere zdravljenj ene ali druge. V našem pa je težava združenost obeh. Podobnih primerov je tudi v svetovnem merilu zelo malo in stroka doma in na tujem o tem ve bore malo, poleg tega se obstoječa mnenja krešejo,« pravi Lanin oče. Zaradi bolezni ji že tako velika stopala rastejo hitreje kot pri vrstnikih. Dekle je imelo že pri petih letih številko obutve 38, danes je njena noga še za nekaj številk večja in potrebuje posebne, ortopedske čevlje. Ti so narejeni samo zanjo, tako rekoč uliti na nogo. Lana jih, v nasprotju z drugimi otroki, nima časa niti pošteno izrabiti, ker ji stopala rastejo prehitro.

Ker ima deklica, ki obiskuje prvi razred osnovne šole v Mariboru, nogo, kakršne nima marsikatera odrasla ženska, ji morajo izdelavo vseh obuval naročiti po meri. »Zadnja para so izdelali v Avstriji. Stala sta 700 evrov. Zdaj smo našli neko podjetje na Hrvaškem, ki bo Lani čevlje izdelalo nekoliko prijazneje do naše družinske blagajne,« je še dejala Martina.

Kajpak tudi pot v Rim na pregled k svetovno priznanemu zdravniku iz ZDA ni bila zastonj. Samo za pregled so odšteli 800 dolarjev, kje sta še pot in nastanitev v italijanski prestolnici. Zato je prispevek Krambergerjevega sklada družini Beranič prišel še kako prav.

Ker Lana ni otrok s težko motnjo v razvoju – lahko se giba sama –, ni v celoti odvisna od tuje pomoči, zato ni upravičena do posebne nege in varstva v višini 161 evrov. Po razmisleku so Beraničevi za pomoč zaprosili tudi društvo prijateljev mladine in medije, da bi Lana nekega dne končno postala deklica kot vse druge. A za to bo potrebna globoka vreča denarja in seveda še vrsta humanitarnih prireditev. »Imamo idejo o dobrodelnem koncertu. A vse dejavnosti bo treba izpeljati v dveh ali treh tednih,« je sklenil Marjan Beranič. 
Če je uspelo Reneju in njegovim staršem, zakaj ne bi 
še Lani? 

Deli s prijatelji