V ŠTEVILKAH

LDS: tisoč članov, skoraj milijon minusa

Objavljeno 26. september 2013 14.00 | Posodobljeno 26. september 2013 12.07 | Piše: P. J.

Po včeraj objavljeni novici, da je sedež stranke obiskal rubežnik, danes dodajamo še njihove odgovore.

LJUBLJANA – »Dejstvo je, da se vsak dan trudimo zmanjšati in poravnati dolg.« Prioritetna naloga novega vodstva stranke LDS je poplačilo nastalega dolga, so v odgovoru na vprašanja zapisali v stranki. Novo vodstvo je stranka dobila maja 2013. Po podatkih, ki so bili meseca maja objavljeni v medijih, je stranka LDS imela 856.000 evrov primanjkljaja. Leto prej je bilo 'luknje' še 1,1 milijona evrov.

»Konkretno izvršbo rešujemo in upamo, da nam bo uspelo rešiti nastalo situacijo še pred samo izvedbo javne dražbe. Ker želimo ravnati kot odgovorna politična stranka, bomo dolgove tudi poravnali,« so zapisali v odgovoru na vprašanje, ali LDS Telekomu Slovenije dolguje zaradi neplačanih računov za telefon in ali je stranka še vedno v rdečih številkah. Na vprašanje, kdo so največji upniki nekdaj najvplivnejše stranke v državi, niso odgovorili.  Prav tako je ostalo odprto vprašanje, ali je bil to prvi rubež pri njih.

O rubežu v stranki LDS preberite tukaj.

Le še senca bivše slave

Vsekakor pa je zanimiv odgovor na vprašanje, koliko članov trenutno šteje stranka. »Trenutno naše članstvo šteje nekaj več kot tisoč članic in članov, vendar menimo, da je v Sloveniji  veliko liberalno mislečih ljudi, katerim bomo, ko bomo uspešno sanirali naš dolg, ponudili zadovoljivo politično alternativo. Dejstvo je, da se vsak dan trudimo zmanjšati in poravnati dolg.«

Tako po volilnih izidih na prejšnjih volitvah in po številu članstva v stranki je Liberalna demokracija le še senca tega, kar je nekdaj bila. Leta 1992 je stranka prejela 35 odstotkov glasov, leta 1996 27 odstotkov glasov, leta 2000 36 odstotkov, leta 2004 22,3 odstotka. Na parlamentarnih volitvah 2008 je stranka pod vodstvom Katarine Kresal dosegla pet odstotkov in se za las prebila v parlament, tri leta kasneje pa stranka prvič v zgodovini svojega obstoja ni prestopila parlamentarnega praga. Ko je vrh stranke po porazu na predčasnih volitvah zapustila Katarina Kresal, je za tri mesece marca 2012 vodstvo prevzel Iztok Podbregar in junija 2012 odstopil iz osebnih razlogov. Novo vodstvo pod taktirko Antona Anderliča pa so dobili šele maja 2013. Po številu članov je LDS primerljiva z Državljansko listo, ki je maja štela nekaj več kot 900 članov.

 

Deli s prijatelji